Ismered a mondást: az vagy, amit megeszel! Ez fokozottan igaz a fogaid szempontjából, az elfogyasztott ételeknek hatással vannak a fogakra, nagyon is, hiszen velük érintkeznek. Vannak olyan ételek, amik nagyon nincsenek jó hatással a fogakra. Azt mindenki tudja, hogy kerülni kell a túlzott édesség fogyasztást, de minden a listán szereplő ételre fel voltál készülve?
Savanyú cukorkák a fogak legnagyobb ellenségei
Általában nem meglepő, hogy a cukorka egészségtelen a szád számára, rossz hatással van a fogakra, de kifejezetten gyilkos ellenség lehet a savanyú cukorka, hiszen ez nemcsak rengeteg cukrot, hanem még különböző savakat is tartalmaz. Vannak rágós cukorkák is, amik ráadásul nagyon sok időt is töltenek a szájüregben, hozzátapadnak a fogakhoz, konkrétan érintkeznek a rágófelülettel, nagy eséllyel okozva fogszuvasodást. Hidd el ezeknél a savanyú cukroknál még a csoki is jobb hatással van a fogakra.
Tényleg a kenyér sincs jó hatással a fogakra?
A kenyér egy olyan alapvető élelmiszer, amit nap, mint nap eszünk, legtöbbünk nem is egyszer, hanem legalább 2-szer,3-szor. De most figyelj! Amikor kenyeret rágsz, a nyálad cukorrá bontja a keményítőt. Amikor a kenyér gumiszerű pasztaszerű anyaggá válik a szájban, a fogak közötti résekhez tapad. Ez nem jó a fogak számára. Szerencsére a teljes kiőrlésű búza sokkal jobb, hiszen ebben kevesebb a hozzáadott cukor.
Chipsek sem tesznek jót a fogakkal
A burgonya chips roppanása sokunk számára kielégítő lehet, te is imádod a chipset? Azt ugye tudtad, hogy a chipsben sok keményítő van? A keményítő cukorrá válik, amely a fogakon és a fogak között ragad, és táplálja a lepedékben lévő baktériumokat. Tehát sem cukrokat, sem chipseket nem érdemes enni!
Alkohol sem a fogak legjobb barátja
Csak egy sör este a barátokkal? Mi közbeiktatnánk egy fogászati ellenőrzést is akkor a hétvégére, hiszen az alkohol sem éppen a fogak legjobb barátja! Sokan tudják, hogy az alkoholfogyasztás nem éppen egészséges. De tudtad, hogy ha iszol, kiszárad a szád? A szájszárazság miatt nem termel a szervezet elég nyálat, amelyre szükségünk van a fogak egészségének megőrzéséhez. A nyál megakadályozza, hogy az étel a fogakhoz tapadjon, és lemossa az ételmaradékokat is, eltávolítja a nemkívánatos baktériumokat.
Jég a fogakra?
Csak vizet tartalmaz, szóval jó jeget rágni, nem, mi baj lehetne egy kis jég miatt? Az American Dental Association szerint nem így van egészen, és a jeget is kerülnünk kellene a fogaink állapotának megőrzése miatt. A kemény anyag rágása károsíthatja a zománcot, és fogékonyabbá teheti a fogakat olyan fogászati vészhelyzetekre, mint például a töredezett, megrepedt vagy törött fogak vagy a meglazult koronák. Nyugodtan használhatod a jeget italok hűtésére, de ne rágcsáld őket, még akkor sem, ha valahogyan a szádba kerül.
Ha szeretnéd tudni, hogy fogaid jó állapotban vannak-e a sok nassolás, mindenféle étel rágcsálása ellenére is, akkor évente egyszer-kétszer látogass el dentálhigiéniai kezelésekre, és győződj meg róla, hogy minden a legnagyobb rendben van! Illetve ha nincsen rendben valami, akkor még az elején tudd kezelni!