Egyik olyan zöldségünk a sütőtök, ami csodákra képes. Most összeszedtük neked az összes gyógyhatását, többek között megvéd a téli hidegtől és még fogyaszt is!
A sütőtök tápértéke
Nagy mennyiségben tartalmaz A-vitamint, és minél sötétebb a színe, annál magasabb mértékben. A tápértéke is attól függ, hova, milyen földbe termett. Ha jól megtrágyázott fölbe ágyazták, biztosan jó tápértékűvé termett.
Sütőtök gyógyhatásai
Állítólag az amerikai indiánoktól jutott el hozzánk élelemként. Náluk alakult már ki a gyógyító hatása. Nagy mennyiségben tartalmaz kalciumot, foszfort és magnéziumot, ezért hatalmas gyógyító ereje van.
Gyulladások
A sütőtök a megfázásos betegségekre rendkívül hatékony. A sütőtök leve nagy mértékben tartalmaz A vitamint, mely elősegíti minden elváltozás gyulladással járó tünetének gyógyulását. Elsődlegesen a nyálkahártyák gyulladásaira van gyógyító hatással. Továbbá csökkenti az ér károsodását, tüdőre és a hörgőkre ható ingert csillapítja így a légzőszervi nyálkahártya gyulladását is csillapítja. Valamint tüdőgyulladást is lehet vele gyógyítani. Súlyosabb esetben búzacsíra olajjal fogyasszuk az A vitaminos töklét.
Petefészek és húgyhólyaggyulladás
Sikeresen gyógyítja a sütőtök lé a meghűléses betegségekkel járó gyulladásokat is. Kúraszerűen fogyasztva eredményes gyógyítás vihető végbe.
Allergia, bőrpanasz
Az ásvány teljesen jó arányban fordul elő a tökben. A kálium a vér tisztítását segíti elő. Az A- vitaminnal együtt ilyen módon nagyon jó hatással vannak a pattanásos bőrre. Allergiás esetben szükséges a vér lúgosítása, mert csak úgy tud érvényesülni az A vitamin is a gyógyításban. Ha a töklét fogyasztjuk, csökkenthetjük az allergikus köhögést, tüsszögést és az asztma rohamokat is.
Máj működés serkentése
A máj a testünknek az a része, melynek nem érezzük panaszait. Az orvostudomány ebből kifolyólag elég későn tudja megállapítani a bajt, amikor már nehéz segíteni. Ha gyakori meghűlést tapasztalunk, vagy szúrást a jobb oldalunkon, a bőrön elváltozást, akkor gondolhatunk a májra. Sok feladata van a májnak, és mi általában az életvitelünkkel csak terheljük, ahelyett, hogy segítenénk a működését. A vértisztítás mellett fogyasszunk A vitamint kúraszerűen, ezzel segítjük májunkat is.
Szív és koszorúér
A szív és véredény izomzatának felépítéséhez nagyon fontos a kalcium. A magnézium serkenti a kalcium felszívódását. A szív működését pedig a kálium és a kalcium együttesen szabályozzák. A tökben mindezek az elemek megtalálhatóak a testnek megfelelő mennyiségben és mértékben. A kálium és a kalcium együtt jótékony hatással van a szív működésére és a koszorúérre. Gátolhatja a kalcium felszívódását, ha a vér túlzottan lúgos. A túlzott fehérje fogyasztás miatt a vér savas lesz, és a kalcium kioldódik a csontokból, így nem történik meg az izmok kellő mértékben való ellátása kalciummal.
Prosztata problémák
A régebben nagyobb hagyománya volt a töktermelésnek, ebből kifolyólag nagyobb mértékben volt az étkezési listán a tök, az egyik fő eledel volt. Az A vitaminban bővelkedő tök, így nemhogy a rákot, de a gyulladásos betegségeket sem engedte kifejlődni. A tökmagban pedig, amit éppen ezért sokat fogyasztottak szintén, a test számára nélkülözhetetlen zsírtartalom van, amely kitűnően társul az A vitaminnal, ami a segíti a felszívódását érvényesülését a testben. Éppen ezért más betegség sem fejlődhetett ki, mivel az immunrendszer épségben őrködött az egészség felett.
Segíti a fogyókúrát
Mivel a sütőtök 90 %-a víz, így kalóriatartalma olyan alacsony, hogy a fogyókúránk alatt is bátran fogyaszthatjuk.
Elkészítési mód
Megéri fogyasztani, mivel rendkívül egészséges táplálék, akkor meg főleg, mikor nincs nagyon más zöldségféle. Próbáljunk meg esszenciális olajat is használni, amikor tököt fogyasztunk. A tél elején, a betegség elkerülése végett is megkezdhetjük a kúrát. A májbetegek számára talán az egyetlen segítség, de két csészénél többet ne fogyasszunk. Az étkezésben nincs meghatározott mérték, mivel mindenkinek a saját felszívó képességétől függ a gyógyulás. Az elkészítése rendkívül egyszerű: vágjuk szeletekre, kaparjuk ki a magját, kenjük meg mézben elkevert fahéjjal, süssük meg 175 fokon kb 45-60 percig.