Korunk megbetegedési statisztikáinak élén a keringési rendszerbetegségek állnak. Ez a betegség több halál okozója az ipilag fejlett civilizációkban, mint valamennyi más betegség. E betegség kialakulásához számos tényező járulhat hozzá, s bár a kifejlődött betegség kezelésének modern módszerei nagymértékben javították a betegek életkilátásait, de a legjobb eszközökkel kezelt beteg esélyei sem mérhetők össze azokéval, akiket ez a betegség elkerül. Ennek módszere pedig a megelőzés, az elsődleges prevenció.
A betegségek kialakulását nem lehet egyetlen okra visszavezetni, de számos kutatómunka arra világított rá, hogy bizonyos rizikótényezők kiszorítása hatékonyan csökkentheti a megbetegedések számát.
A mozgásszegény életmód, cukorbetegség, dohányzás mellett az elhízás az egyik legnagyobb rizikófaktora keringési rendszerbetegségek kialakulásának. Amennyiben számottevő túlsúllyal rendelkezünk tehát nem csak az esztétikai szempontok miatt, hanem saját egészségünk érdekében is meg kell válnunk a súlytöbblettől.
Mit tegyek akkor, ha nincsen időm az otthoni sütés-főzéshez?
Abban az esetben, ha a háztartást vezetjük, és mi felelünk az otthoni ételekért könnyebb dolgunk van, hiszen könnyedén elkészíthetjük a finom, diétás falatokat. Sokan vagyunk azonban olyan helyzetben, hogy a munka, illetve egyéb elfoglaltságaink miatt nincsen időnk egyszerűen a sütésre-főzésre. Könnyebb megoldás hát munka közben lerohanni a sarki pékségbe és inkább az egészségtelen és hízlaló fehérlisztes péksüteményekkel megtölteni gyomrunkat, mivel ezekhez a termékekhez gyorsan hozzájuthatunk.
Most pedig következzenek a receptek, amelyeket én is rendszerint elkészítek, mert amellett, hogy nagyon finomak, kalóriaszegények is egyben.
A mennyei almakrém
Hozzávalók:
200 g alma
1 kk citromlé
1 kk rumaroma
2 ek eritrit
dió
Elkészítés:
Az almát meghámozzuk, vékonyan felszeleteljük, citromlével, ruamromával, eritrittel turmixgépben pépesítjük. Talpas pohárba töltjük, majd durvára vágott dióval szórjuk meg.
Habkönnyű finomság, amely kenterbe veri a cukros bolti joghurtokat és pudingokat.
Gyümölcsös túró
Hozzávalók:
50 g sovány tehéntúró
30 g ribizli
15 g sovány tej
5 g búzacsíra
eritrit
Elkészítés:
A túrót szitán áttörjük, összekeverjük tejjel, ízlésnek megfelelően eritrittel. Ezután elfelezzük a túrómasszát. Felét egy üvegtálra 1 cm vastagra formázzuk, a köveztkező réteg a búzacsírával kevert tisztított ribizli lesz, majd a túrómassza másik felével beborírjuk és vizes késsel tetejét-oldalát elsimítjuk. Tetejét ribizlivel díszíthetjük. Tálalásig hidegen tartjuk. Isteni finom! :)
Kávépuding
Hozzávalók:
20 g zabpehelyliszt
150 g sovány tej
50 g feketekávé
eritrit
1 db tojásfehérje
Elkészítés:
A lisztet hideg tejjel csomómentesre elkeverjük, majd kislángon a kávéval együtt állandó keverés mellett megfőzzük. Ezután kihűtjük, hozzákeverjük a kemény habbá vert tojásfehérjét és az eritritet. Kihűlve 1 szem kávéval tálalható.
Ez a kávékedvelők legfinomabb diétás desszertje! ;)