A gazpacho paradicsom alapú zöldségleves. A spanyol konyha készítménye, amelyet hidegen tálalnak. Egész Spanyolországban fogyasztják, főleg a portugál határ közelében, továbbá a dél-amerikai államokban
Tápértékadatok:
Mennyiség / 100 g
Kalória (kcal) 18
Nátrium 303 mg
Szénhidrát 1,8 g
Rost 0,2 g
Cukor 0,6 g
Fehérje 2,9 g
Hozzávalók:
50 dkg érett paradicsom
2 dl paradicsomlé
2 db zöld kaliforniai paprika
2 szál újhagyma
1 gerezd fokhagyma
1 evőkanál lime lé
2 dl extra szűz olívaolaj
1 dl borecet
5 dl víz
só
bors
Elkészítés:
A paradicsomokat és az uborkát meghámozzuk, előbbit kimagozzuk, és nagyobb darabokra vágjuk. A kaliforniai paprikát megmossuk, felaprítjuk. Az újhagymát felkarikázzuk, a fokhagymát lereszeljük. Az egészet meglocsoljuk a borecettel és 1 dl olívaolajjal. Egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Másnap felöntjük a paradicsomlével és a vízzel, majd összeturmixoljuk. Sóval, borssal, és egy kevés lime-lével ízesítjük.