Szereted a Sex on the beach nevet viselő, egyébként nagyon népszerű koktélt? Mit szólnál, ha azt mondanám, hogy elkészítheted akár süteménynek is, ráadásul glutén- és cukormentes kivitelezésben? Olvass tovább, és ha kedvet kaptál, csináld meg, aztán élvezd a koktél jellegzetes, finom ízét, ezúttal sütiként!
Hozzávalók
A piskótához:
5 db M-es tojás, 80 gramm barna rizsliszt, 10 gramm sütőpor, 25 gramm Dia-wellness 1:4 édesítőszer
A vaníliaréteghez:
3 csomag vaníliás pudingpor, 45 gramm Dia-Wellness 1:4 édesítőszer, 1,2 liter tej, 1 csomag vaníliás bourbon vaníliás xilit
A cukor sziruphoz:
250 gramm áfonya, 150 ml víz 25 gramm Dia-Wellness 1:4 édesítőszer, 55 ml royal vodka, 6 dl habtejszín, 1 csomag habfixáló, ízlés szerint őszibarack, díszítéshez áfonya és mandula szeletek
Elkészítés
A piskótához verd fel a tojásfehérjét kemény habbá, majd ebbe szórd bele az édesítőszert és egyesével a tojássárgájákat. Ezután keverd össze a lisztet a sütőporral, majd az elegyet egy fakanállal, óvatosan forgasd hozzá a fehérjéhez. Ezt azután a 180 fokosra előmelegített sütőbe, alul-felül keveréses módban süsd 25 percig. Úgy tudod leellenőrizni, hogy kellően átsült-e a tészta, hogy beleszúrsz egy hústűt, és ha úgy húzod ki, hogy teljesen tiszta, akkor kész a piskótád. Ha a kihúzott tű tésztás, akkor még nem sült meg rendesen. Miután rendesen kihűlt, vedd ki a formából és szaggató, vagy egy kés segítségével vágj ki belőle babapiskóta formákat.
A tejszínt egészen a felhasználásáig tartsd a hűtőben, mert ha nem kellően hideg, nem fog habbá összeállni. Miután kiveszed a hűtőből, kézi mixerrel verd keményre, majd add hozzá a habfixálót, hogy ne essen össze később sem, végül tedd vissza a hűtőbe!
A pudinggal lesz a legkönnyebb dolgod, csak főzd meg, és tedd félre, hogy kellően ki tudjon hűlni!
A cukorszirup elkészítéséhez a fagyasztott áfonyát tedd egy lábosba, öntsd rá a vizet, add hozzá az édesítőszert, majd forrald fel az egészet. Ezt követően nagyjából 10 percig, időnként megkeverve főzd tovább! Végül add hozzá a vodkát is. Szűrd le, az áfonyadarabokra még szükséged lesz. Vágd fel az őszibarackokat, a héjukat pedig szedd le!
Miután minden komponens elkészült, megkezdheted a desszert összeállítását! Érdemes üvegedénybe rakni a rétegeket, hogy látványos legyen a tálalás. A tál aljába tegyél vaníliás pudingot, erre kerülnek az előzőleg cukorszirupba mártogatott piskóta szeletek. A szélére tegyél áfonya és barack darabokat, majd mehet rá a következő réteg, a tejszínhab. Ezeket a rétegeket ismételd, amíg el nem fogynak a hozzávalók. A legtetején legyen tejszínhab, amit díszíthetsz gyümölcsökkel, végül érdemes az egészet megszórni egy kis mandulával!
Jó étvágyat!