Napjainkban egyre több ember küzd a gluténérzékenységgel. De ami a legszomorúbb, hogy már nagyon fiatal korban is jelentkeznek a tünetek. De, hogy mik is ezek a jelek azt sokan nem tudják.
Mi is az a glutén?
Kalászos gabonákban megtalálható fehérje a glutén, nem számít teljesértékű fehérjének, vagyis nem tartalmazza az emberi szervezet számára azt a 9 esszenciális aminosavat, amitől egy fehérje teljesértékű fehérjének tekinthető.
Gluténérzékenyég:
Lényegében a vékonybél nyálkahártya súlyos elváltozásával, bélboholysorvadással járó betegség, ami egy életre szóló glutén kizárását jelent. Glutén tartalmazza a cöliákiás szervezet számára a toxikus alkotórészt, a gliadint. A cöliakia a gliadin által kiváltott intolerancia.
A gliadint, a beteg szervezete nem tudja megfelelően feldolgozni, vele szemben az immunrendszer ellenanyagokat termel, ami a szervezetben autoimmun folyamatot indít el.
Aki nem gluténérzékeny, de GM- mentesen táplálkozik, azzal bajt nem csinál magának. VISZONT, aki a legkisebb jelét is látja annak, hogy gabonából készült termék elfogyasztása után, puffad, rosszul érzi magát, azonnal menjen vizsgáltassa ki, mert ha Önfejűleg belekezd a GM diétába, DE nem figyelnek a teljes GM kizárásra, akkor kialakíthatják a „silent” gluténérzékenységet. Ami annyit jelent, hogy a szervezet nem ad direkt reakció a gluténos termék elfogyasztása után, viszont a bélbolyhok és a bél nyálkahártyája folyamatosan sérül.
Szerző: Kerekes Dániel - Személyi edző