A karácsonyi ünnepek nem múlhatnak el linzer sütemény nélkül, és hogy a gluténérzékenyek is élvezhessék a legfinomabb sütiket, íme egy gluténmentes linzer recept Nektek!
HOZZÁVALÓK
- 27 dkg rizsliszt
- 10 dkg porcukor vagy eritrit
- 10 dkg darált dió
- 25 dkg vaj vagy margarin
- 1 db tojás
Továbbá:
- porcukor
- málna- és baracklekvár (nálam házi)
- 1 tábla gluténmentes étcsoki
- 1 evőkanál szőlőmagolaj
- Igény szerint díszítő cukorka és kókuszreszelék
ELKÉSZÍTÉS
A hozzávalókból linzertésztát gyúrunk és fél órára hűtőbe tesszük. Ez idő alatt előkészítjük a sütiszúrókat és két nagy tepsit. A tészta harmadát kinyútjuk és egy cakkos szélű kiszúróval 16 db kört szúrunk ki, és 8 darabnak közepét ez kisebb körrel újra kiszúrjuk, így fog majd a lekváros töltelék látszódni benne.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra és 8-10 perc alatt világosra sütjük őket. Vigyázzunk, hogy ne süssük meg nagyon. Ez idő alatt a tészta második harmadát is kinyújtjuk, és csillag vagy fenyőfa formával kiszúrjuk, úgy, hogy lehetőleg mindnek legyen párja. Az utolsó harmadból szaggathatunk csak sima karikákat, vagy ami szeretnénk, vagy formázzunk belőle kifliket.
Amíg sül a második adag, a linzerkarikákat közben már tölthetjük is baracklekvárral, a tetőket még előtte porcukorral megszórjuk. Összeragasztjuk őket, félre tesszük. A csokit vízgőz felett megolvasztjuk, a fenyőfákat, csillagokat a málna lekvárral összeragasztjuk, egy picit érdemes hagyni pihenni, hogy ne csússzanak szét, de addig a kiflik végeit a felolvadt csokiba mártjuk, rácsra tesszük lecsöpögni. Majd a csillagokat, fenyőket is a csokiba mártjuk, rácsra tesszük, és hagyjuk megdermedni nagyjából fél óra alatt.