A gránátalma az egyik kedvencem, ugyanis sokkal több, mint egy nagyon finom gyümölcs! Egy igazi vitaminbomba a testnek. Összegyűjtöttünk 13 okot amiért érdemes minden nap gránátalmát fogyasztanod, valamilyen formában.
Röviden a gránátalmáról
A gránátalma vagy grenadin a mirtuszvirágúak (Myrtales) rendjébe és a füzényfélék (Lythraceae) családjába tartozó nemzetség egyik faja. Előfordul Nyugat- és Közép-Ázsiában és a Földközi-tenger térségében. A gránátalma őshazája Dél-, Nyugat- és Közép-Ázsia (Örményország, Azerbajdzsán, Grúzia, Tádzsikisztán, Türkmenisztán, Üzbegisztán, Irán), de mára már Európa földközi-tengeri területein és Dél-Amerika melegebb vidékein is elterjedt. A Földközi-tengernél és Közel-Keleten, például Iránban, Egyiptomban, Palesztinában, Izraelben, továbbá Spanyolországban, Marokkóban, Tunéziában a gránátalma évszázadok óta kedvelt gyümölcs.
A Távol-Keleten is kezd elterjedni. Indiában fűszerként használják, Indonéziában delima-ként ismert. A gránátalma Közép-Európában is termeszthető az enyhe tél miatt. Budapesten, az Iparművészeti Múzeum előkertjében található egy gránátalmafa, amely évente egyszer virágzik. A spanyol gyarmatosítás során a gránátalma eljutott a Karib-térségbe, Latin-Amerikába. A gránátalma héja és a gyümölcslé évszázadok óta szőnyegek színezőanyaga. A gyümölcs megfőzésével fekete színű tinta állítható elő. A gyümölcs héja Indiában sárga és fekete színű fonal színezőanyaga.
A gránátalma és a gránátalmalé is világszerte elterjedt élelmiszer, de különösen a Földközi-tenger vidékén, a Közel-Keleten, az Amerikai Egyesült Államokban, Dél-Európában és néhány éve Közép- és Észak-Európában fogyasztják. A gyümölcshús és a gyümölcslé is használatos vad- és szárnyasételek, valamint gyümölcssaláták készítése során. Gyümölcsfagylaltok, likőrök, lekvárok és sűrítmények, továbbá bor és ecet is készíthető belőle. A gránátalmából a Karib-szigeteken szirupot készítenek és több különböző koktél alapanyagaként használják érdekes íze és a színe miatt. Most pedig nézzük, miért érdemes sokkal többet fogyasztania belőle mindenkinek!
1. Öregedés gátló hatású
A gránátalma rengeteg antioxidánst tartalmaz. Az USA-beli Mezőgazdasági Minisztérium úgynevezett ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) nevű skálája szerint igen magas mennyiségben tartalmaz. Ez a skála azt méri, hogy milyen jó a szabadgyökök felszívódása. A gránátalma lé 2890 pontot kapott.
2. Védi a veséket
A Renal Failure című magazin publikálta, miszerint a gránátalma kivonat megakadályozza vesekárosodást és védi a veséket a káros anyagoktól.
3. Védi a májat és segíti a regenerálódását
Egy tanulmány szerint, amit a Toxikológiai és Ipari Egészségügy című magazinban publikáltak, a gránátalma kivonat nem csak védi a májat, de segíti az esetleges károsodás utáni regenerációt.
4. Immunerősítő
A gránátalma jelentős mértékű immunerősítő C-vitaminnal rendelkezik, amely a mellette megtalálható bioflavonoidok hatására jobban felszívódik, mint a kapszulás C-vitamin.
5. Anti-allergén
A gránátalma lében található polifenolok, amelyek csökkenteni tudnak olyan biokémiai anyagokat, amelyek összefüggésbe hozhatók az allergiás reakciókkal. A következő oldalon folytatom!
6. Védelmet nyújt a szívbetegségek ellen
Egy folyóiratban jelent meg az a cikk, amely szerint a gránátalma nagyban elősegíti a szervezetet, hogy szintetizálja a koleszterint és elpusztítja keringési rendszerben lévő szabad gyököket.
7. Prosztata rák elleni védelem
A kaliforniai egyetem kutatása szerint, ami az Atherosclerosis nevű folyóiratban jelent meg, miszerint gránátalma lé hatására a rákos sejtek elpusztultak a prosztatában.
8. Mellrák elleni védelem
Szintén a kaliforniai egyetem kutatói tanulmányozták a gránátalma tápanyag tartalmát és azok hatásait. Többek között luteolint, ellágsavat, punicic savat tartalmaz, ami a mellrák elleni küzdelemben segít. A kutatásaik eredményét a Breast cancer and Treatment nevű folyóiratban publikálták. Megállapították, hogy a gránátalma leve a jövőben hatásos módszer lehet a mellrák kialakulásának megelőzésében.
9. Bőr rák védelem
A gránátalma fogyasztásával mindkét fő típusú -bazális sejtes karcinóma, és a laphámrák- sejtjeiben csökkenés következett be, állítja a British Journal of Dermatology nevű folyóirat.
10. DNS- védelem
Az antioxidánsok és a gránátalmában jelenlévő fitonutriensek kölcsönhatásba lépnek a szervezet genetikai védelméért felelős anyagaival.
11. Vérnyomás karbantartása
Korábbi kutatások szerint a gránátalma kivonat segít megelőzni a vérnyomás emelkedését zsíros ételek fogyasztása esetén.
12. Metabolikus szindróma szabályzó
Segít szabályozni a vércukorszintet, javítja a szervezet érzékenységét az inzulinra, gyulladáscsökkentő, és még számos olyan tényezőre jótékony hatással van, amik részt vesznek a metabolikus szindróma kialakulásában. Gyakran játszik szerepet az elhízás a cukorbetegség kialakulásában, mondhatjuk az előfutára is egyben. A gránátalma viszont segíti a fogyást.
13. Vírusölő
A gránátalma kivonat növelte a gram-negatív baktériumok elleni gyógyszer hatását. A gram-negatív baktériumok egyik ismert oka a gyógyszer-rezisztenciának.