Ezt az Ázsiában és a Közel-Keleten már évezredek óta nagy becsben tartott gyümölcsöt egyre jobban elismeri az orvostudomány, több egészségügyi probléma ellenszereként.
Kozmetikai, szépészeti termékekben már gyakran találkozhattunk a gránátalmával a nagyon magas antioxidáns tartalma és öregedés gátló hatása miatt. Azonban mint szinte minden, ez is belülről fejti ki legjobban hatását.
Néhány éve egy kutatócsoport kimutatta a gyümölcs hatékonyságát az érelmeszesedés kezelésében. Egy teszt szerint a gránátalma-lének háromszor akkora az antioxidáns tartalma, mint a vörösbornak vagy a zöld teának.
Ezen felül fogyasztása 20 százalékkal csökkentette a káros koleszterin szintjét, illetve jelentősen növelte a hasznos koleszterin mennyiségét a vérben. A már kialakult szív és érrendszeri megbetegedésben szenvedő páciensek körében a szívinfarktus több rizikófaktora jelentős javulást mutatott a kontroll csoporthoz képest. Így a gránátalma kivonat fogyasztása már két hét alatt jelentős mértékben csökkentette a systolés vérnyomást magas vérnyomású páciensek körében, és egy év alatt átlagosan 35%-kal csökkentette a már meszesedést mutató artériák falának vastagságát.
A legújabb kutatások azonban még ennél is biztatóbbak és örömtelibbek. A gránátalma bizonyos összetevője, az ellagsav sikeresen veszi fel a harcot a rákos sejtekkel. Megakadályozza kialakulásukat. A gránátalma flavonoidjairól pedig bizonyították, hogy csökkentik a tumor környékén történő érképzést (angiogenezist), így daganatellenes hatást fejt ki.
Hozzávalók:
- Gránátalma-lé
- Tejszín
- 1 db kifacsart lime leve
- 1 db gránátalma a díszítéshez.
- Porcukor vagy édesítőszer
- Vanília aroma, vagy kivonat
Elkészítési mód:
A gránátalma levet, a lime levét, a vanília aromát, és a tejszínt keverjük össze a porcukorral addig, amíg a cukor teljesen el nem olvad. Öntsük bele egy fagyálló dobozba, és tegyük be a fagyasztóba. Tálalásnál szórjuk meg néhány gránátalmamagokkal.
Jó étvágyat!