A finom, egészséges sütemények piskótája is lehet pille könnyű, ha megfelelő arányban adjuk hozzá az összetevőket. Bemutatom a kedvenc sütemény receptjeim, melyek pillanatok alatt elkészíthetőek és elképesztően finomak. Ezúttal a konyhai mérlegedre sem lesz szükség, csak egy bögrére!
Egészséges pisztáciás-áfonyás sütemény recept
Hozzávalók:
- 1 bögre teljes kiőrlésű liszt
- fél bögre mandulaliszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- csipetnyi só
- 2 nagyobb méretű tojás
- 4 evőkanál olívaolaj
- 4 evőkanál méz
- 2 teáskanál narancshéj
- fél bögre durvára aprított aszalt gyümölcs (sárgabarack, áfonya)
- fél bögre pörkölt pisztácia (durvára darálva)
TIPP: Tehetsz bele még több aszalt gyümölcsöt és narancshéjat is, ha úgy érzed. Illetve, ha nem szeretnél mandulalisztet venni, akkor otthon te is darálhatsz magadnak. Általában én a zablisztet és a mandulalisztet is házilag szoktam ledarálni.
Elkészítése:
Az előkészületekkel kezdünk, tehát 180 fokra melegítsük elő a sütőt és egy nagyobb tepsit vagy sütőformát béleljünk ki sütőpapírral.
Előveszünk egy nagyobb keverőtálat és kimérjük a száraz alapanyagokat, azaz a liszteket, a sütőport, a fahéjat, ízlés szerint a narancshéjat és a csipetnyi sót.
Egy másik nagy tálban felverünk 1 egész tojást, a másik tojásnak pedig csak a sárgáját adjuk hozzá. Miután alaposan felvertük a tojásokat, hozzáadjuk az olívaolajat és mézet, majd apránként a lisztes egyveleget.
Beleszórjuk a pisztáciát és az aszalt gyümölcsöket, majd elkeverjük a masszában. A sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük, és körülbelül 25-30 percig sütjük, amíg aranybarna nem lesz a teteje.
Ha elkészült megvárjuk amíg nagyjából kihűl, majd felvágjuk tetszőleges szeletekre. A szeleteket visszatesszük a tepsibe és 160 fokon süssük tovább, még 10-15 percig. Attól függően, mennyire akarod majd ropogósan enni. Fogpiszkálóval ellenőrizheted, hogy nem ragad-e még a tészta.
Egészséges lekváros sütemény recept
Hozzávalók:
Nekem ebből a mennyiségből 24 darab lekváros golyó lett.
- 1 bögre teljes kiőrlésű liszt
- 1 bögre darált zab (vagy zabliszt)
- 1 teáskanál sütőpor
- csipetnyi só
- 6 evőkanál természetes mogyoróvaj (sótlan)
- 1 közepes banán
- 6 evőkanál nádcukor
- 1 közepes méretű tojás
- 6-8 evőkanál light gyümölcslekvár
Elkészítése:
Előmelegítjük a sütőt 180 fokra és egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
Előveszünk egy közepes tálat és kimérjük a lisztet, a zabot, a sütőport és a csipetnyi sót.
Egy másik tálban összekeverjük a mogyoróvajat, a banánt, a nádcukrot és a tojást krémes állagúra. A következő lépésben a lisztes keveréket adjuk hozzá apránként, folyamatosan keverve.
Formázzunk a tésztából kis golyókat és helyezzük a sütőpapírra egymástól körülbelül 3 cm-es távolságba. Hüvelykujjal benyomkodjuk a golyók közepét és megtöltjük a lekvárral.