Nyáron gyümölcslevest enni igazán egyértelmű, mondhatni, már-már mainstream dolog. Télen azonban kevesen vágyakozunk hűsítő finomságok után, inkább megmelegedni szeretnénk egy-egy forró ital, vagy leves társaságában. Arról nem is beszélve, hogy az ekkor termő gyümölcsök nem feltétlen képezik a klasszikus gyümölcsleves alapját. Mostani cikkemben nagymamám egy igazán különleges, őszi idénygyümölcsökből készült krémlevesének receptjét hoztam el nektek. Lássuk!
Bár az eper, a barack, a málna, a meggy a gyümölcslevesek igazi kalsszikusai, nem ezek az egyetlenek, amikből igazán finom krémlevesek készíthetők. A nyári idénygyümölcsök mellett az ősziek is teljes egészében alkalmasak erre a célra, ráadásul igazi őszies ízvilággal kecsegtetnek, így melegen is jóízzel fogyaszthatók. Mostani receptünkben az ősz legikonikusabb gyümölcsei kaptak helyet: aszaltszilvalevest fogunk készíteni almával és vörösborral!
Mi szükséges az almás-vörösboros aszaltszilvaleves elkészítéséhez?
- 20 dkg aszalt szilva (magozott)
- 2 db alma
- 2-3 evőkanál nádcukor
- 1 dl joghurt (he kevésbé savanyúra szeretnéd, használhatsz tejfölt is)
- 1 dl tejszín
- 1,5 dl vörösbor
- 1 citrom héja (nem reszelve, hanem darabolva!)
- 3-4 db egész szegfűszeg
- őrölt fahéj
Hogyan készítsük el az almás-vörösboros aszaltszilvalevest?
- Mossuk meg a szilvát és az almát, utóbbit hámozzuk meg, majd mindkettőt vágjuk kisebb darabokra!
- Körülbelül 5 dl vízben egy pici sóval, szegfűszeggel, cukorral és a citromhéjjal tegyük fel a gyümölcsöket főni!
- Ha a gyümölcsök megpuhultak, egy botmixer segítségével törjük össze a gyümölcsöket, így elkészítve a levesünk alapját!
- Keverjük össze a joghurtot a tejszínnel és egy kevés forró levessel, majd folyamatos keverés mellett ezt öntsük hozzá a leveshez!
- Tegyük hozzá a vörösbort és annyi vizet, hogy megfelelő állagú legyen a levesünk!
- Fahéjjal és cukorral ízesítsük!
Tipp: Tálalásnál tejszínhabbal, pirított manduladarabokkal díszíthetjük aszaltszilvalevesünket!