Táplálkozási előnyök
A hajdina jó tápanyagtartalommal rendelkezik. Alacsony glikémiás indexű, gazdag mangánban, magnéziumban és rézben.
100 gramm nyers hajdina tápanyagtartalma
- Kalória 343
- Víz 10 %
- Fehérje 13,3 g
- Szénhidrát 71,5 g
- Cukor ~
- Rost 10 g
- Zsír 3,4 g
- Telített 0,74 g
- Az egyszeresen telítetlen 1,04 g
- A többszörösen telítetlen 1,04 g
- Omega 3 0,08 g
- Omega-6 0,96 g
+ receptek:
Gluténmentes hajdina palacsinta
Hozzávalók:
- 150g hajdinaliszt
- 1 csipet só
- 3,5 dl (350g) víz
- 1 csapott ek. lenmagliszt
- kókuszzsír vagy más zsiradék a sütéshez
Elkészítés: Először „lenmagtojást” kell készíteni: a lenmaglisztet egy kézi habverő segítségével keverd csomómentesre néhány kanál vízzel. Folyamatosan add hozzá a vizet, miközben úgy keverd, mintha tojásfehérjét akarnál felverni. Egy zselés, csomómentes, felvert tojás állagú sűrítményt kell kapnod.
Egy másik edénybe mérd ki a hajdinalisztet, majd fokozatosan keverd össze a maradék vízzel, végül sózd meg. Most mehet bele az elkészített “tojás”. Ha túl híg lett a tészta, hagyd állni egy kicsit, mert sűrűsödni fog. Ha túl sűrű, kevés víz segíthet.
A serpenyőt vékonyan zsírozd be és forrósítsd fel, majd a szokásos módon, félidőben megfordítva süsd ki a palacsintákat.
Ez a recept tökéletesen megállja a helyét egy tojás-, glutén- és tejmentes étkezésben, azaz vegánok és vegetáriánusok is fogyaszthatják.
Hajdinakása
Hozzávalók:
- fél bögre hajdina
- 2,5 dl növényi tej
- kevés édesítőszer
Elkészítés: A hajdinát egy edénybe teszem, felöntöm 1 bögre vízzel, és lassú tűzön megfőzöm.
Ha megpuhult, átöblítem vízzel, majd növényi tejjel és kevés édesítőszerrel egy kis lábasba teszem, hozzáadhatok kókuszreszeléket, fahéjat, vagy kakaót és pár perc alatt összefőzöm. Ha készen van a tetejére rakhatunk bogyós gyümölcsöket, mandulát, vagy amit szeretünk.