A grillezett vagy sütőben sütött hal jótékony hatással van a szív elektromos rendszerére, ami segíthet az életveszélyes szívritmuszavarok megakadályozásában – írja a Newsmax.com.
Egyes állati tanulmányokból származó bizonyíték azt mutatják, hogy a halolaj közvetlen hatással van a szív elektromos áramkörére. A szív naponta több ezer liter vért pumpál keresztül nagyjából százezer kilométer hosszú érrendszerünkön. Ehhez saját ingerületképző és –vezető szisztémával rendelkezik, mely a szabályos összehúzódást is biztosítja. A sinuscsomóból indul az ingerület, ami speciális ingerületvezető rostokon keresztül átterjed előbb a pitvarokra, majd a kamrákra. Az összehúzódást kis csatornákon keresztül áramló ionok idézik elő. Ennek ritmusát nem a szív maga dönti el, hanem a vegetatív idegrendszeren kívül egy sor más tényező szabályozza. Bizonyos fizikai és érzelmi ingerek hatására felgyorsul. Idősebb korban egyre gyakrabban találkozhatunk szívritmus-problémákkal.
Ritmuszavar
A ritmuszavarok egy része tünetmentes. Leggyakrabban a szívverés tudatosulásával mutatkozik, nem ritka a szédülésérzés, ájulás sem. Járulékos tünetek a fáradtságérzés, kedvetlenség, lehangoltság. Ma már számos hatásos gyógyszer áll az orvostudomány rendelkezésére, melyekkel az egyes ritmuszavarok sikerrel befolyásolhatók. Kiegészítő kezelésükben a zsírsavak, bizonyos ásványi anyagok, mikroelemek, valamint vitaminok mellett fontos szerepük van a gyógynövényeknek is. Ilyenek a fokhagyma, a vöröshagyma, a fagyöngy, a kökény, és például a galagonya is.
Kutatási eredmények
A bostoni Harvard Orvosi Egyetem szakembere, Dr. Dariush Mozaffarian és kollégái 5096 felnőtt adatait tanulmányozták ahhoz, hogy felderítsék a kapcsolatot a halfogyasztás által szervezetbe juttatott omega-(n)-3 zsírsav és az elektrokardiogram között. A tapasztalatok szerint alacsonyabb szívfrekvencia figyelhető azoknál, akik hetente legalább egy alkalommal esznek halat, mint azoknál, akik kevesebbszer, mint havonta fogyasztanak halat.
Ezen felül a heti ötszöri halbevitel egészséges szívritmust okoz. Ugyanez elmondható minden n-3 zsírsavat tartalmazó tengeri gyümölcsről is, azonban a zsírban vagy olajban sült hidegvízi halak semmiféle hatással nincsenek az EKG-ra.
Forrás: HVG.hu