Egy-egy mentes-diéta során nagy fejtörést okozhat, hogy hogyan készítsük el megszokott ételeinket jelenlegi étrendünknek megfelelően. Korábban már írtunk arról, hogy ennyire sokszínű lehetőségeink vannak, ha egyes hozzávalókat szeretnénk helyettesíteni és ezáltal egészségesebbé, számunkra kedvezőbbé varázsolni étrendünket. Most ehhez egy receptet is hoztunk Nektek, ahol megmutatjuk, hogyan készítheted el kedvenc kapros öntetünket teljes egészében laktózmentes és vegán módon!
#1. Cukor helyett édesítőszer vagy méz
Ez talán a legegyértelműbb. A cukrot szinte minden esetben helyettesítheted édesítőszerrel, még a spaghettiben is. A méz egy mégszuperebb alternatíva, hiszen teljes mértékben természetes, de ezt karaktere miatt érdemesebb kifejezetten édes ételeknél, italoknál használni alternatívaként.
Gondolj csak a melange-ra, hát nem igazán finom kávékülönlegesség?
#2. Búzaliszt helyett zabliszt vagy egyéb lisztek
Erre aztán tényleg rengeteg alternatíva létezik. Készíthetsz például palacsintát zabliszttel, de ha csak a háború nehéz éveire gondolunk is megbizonyosodhatunk, hogy szinte minden elkészíthető finomliszt nélkül.
Tipp: A Háborús főzőkönyvben rengeteg alternatívát találsz, még nagyszüleink idejéből.
#3. Tojás helyett banán
Akárcsak a méz, leginkább az édes ételekhez, süteményekhez ajánlott. Palacsintában, süteményekben bátran használhatod. Ráadásul az íze sem az utolsó, és ha egy érettebb darabot választasz, akkor még talán a cukrot is elhagyhatod.
#4. Darált hús helyett szója, karfiol, brokkoli vagy bab
De hogy mit mikor? Ha mondjuk töltött káposztát főzöl, a darált húst lecserélheted szójára, ha fasírtot készítesz, azt bármelyik fent említett hozzávalóból megteheted, de a bab még hamburgerpogácsának is igazán kiváló.
#5. Napraforgóolaj helyett kókuszzsír
#6. Tejtermékek helyett növényi tej vagy víz
Nyilván vannak olyan ételek, italok, amelyeket tehéntej nélkül nehezebb elkészíteni. Mára azonban vannak olyan zseniális alternatívák, mint például a barista növényi tejek, amik direkt azt a célt hivatottak elérni, hogy tudjunk belőlük tejhabot készíteni. De nagyon sok esetben, például süteményeknél, palacsintáknál, gyümölcsleveseknél a tejet bátran helyettesítheted vízzel is.
#7. Klasszikus tészta helyett csíkozott zöldségek vagy durumtészta
A durumtészta egy igazán kézenfekvő alternatíva a tésztaételeknél, hiszen ugyanúgy működik mint bármely másik tészta, csupán összetevőiben tartalmaz más: nem tartalmaz tojást és sokkal magasabb a fehérjetartalma, ráadásul gyorsabban telít, így a fogyókúrázók is bátran fogyaszthatnak belőle.
Zöldségekkel helyettesíteni a tésztát már némileg több fantáziát kíván, de ez is egészen egyszerűen megoldható a megfelelő vágóeszköz segítségével.