Akár egy frissítő napindító reggelire vágysz, akár két főétkezés között szeretnél kipróbálni valami könnyűt és laktatót, egy kalóriaszegény, de finom vegyes tál tökéletes választás lehet számodra.
És ki mondta, hogy a vegyestálak csak húsokból készülhetnek, vagy hogy kötelezően csak nyers zöldségek lehetnek rajtuk? A következő receptek között garantáltan találsz majd magadnak egy új kedvencet! A mennyiségek egy főre lettek kimérve, de ha nagyobb adagot szeretnél készíteni, akkor csak ennek megfelelően többszörözd a hozzávalókat – jó étvágyat!
Fekete babos tál
Hozzávalók: 1/4 bögre kukorica, 3 evőkanál paradicsom, 2 evőkanál felkockázott lilahagyma, másfél teáskanál citromlé, 2 evőkanál koriander, 1/4 teáskanál jalapeno paprika, egy csipet kömény és só, 1/4 bögre barnarizs, 1/4 bögre fekete bab, 1/4 avokádó, és 2 evőkanál Cheddar sajt.
Az elkészítéséhez kezdd el közepes hőfokon megpirítani a kukoricát, úgy 3-4 percig. Ez után keverd össze a kukoricát, a paradicsomot, a hagymát, a citromlevet, a koriandert, a jalapenot, a köményt, és a sót. Egy másik tálban keverd össze a barna rizst, a fekete babot, és add hozzá az előbb készített zöldséges mixet. Végül add hozzá az avokádó szeleteket és a sajtot.
Citrusos mentatál
Hozzávalók: 1/2 bögre bogyókeverék, 1 evőkanál menta, 1/4 teáskanál vaníliakivonat, 2 teáskanál citromlé, egy csipetnyi só, 1/4 bögre natúr 2%-os görög joghurt, illetve 3 és 1/2 evőkanál dió.
Először is keverd össze kedvenc bogyóidat, majd aprítsd fel a mentát, és add hozzájuk azt is egy tálban. Ez után mehet bele a vaníliakivonat, a citromlé, és a só. A görög joghurtot egy másik tálba mérd ki, majd öntsd rá a diót és a bogyós keveréket.
Csípős garnélarák kinoával
Hozzávalók: 1 evőkanál olívaolaj, 1 aprított fokhagymagerezd, 1 és 1/4 bögre szeletelt cukkini, 85g garnélarák, egy csipetnyi erős paprika és só, 1/2 teáskanál oregánó, 1/2 bögre félbevágott szőlő paradicsom, és 1/2 bögre kinoa.
Először is pirítsd a cukkinit közepes hőfokon 2-4 percig. Amikor a cukkinik kezdenek aranybarnává válni, add hozzájuk a fokhagymát és a garnélarákokat. A garnéláknak mindkét oldalát 2-2 percig pirítsd. Ez után jöhet rájuk a paprika, az oregánó, a só, és a paradicsomok – pirítsd őket további 2 percig. Helyezd a kifőzött kinoát egy tálba, majd öntsd rá a pirított garnélás-zöldséges keveréket.
Lazactál
Hozzávalók: 1/2 bögre főtt barna rizs, 85g főtt lazacfilé, 1/4 bögre fekete bab (átmosva és leszűrve), 2 evőkanál salsa szósz (bolti vagy házi, de mindenképpen cukor nélkül), 1/2 bögre szőlő paradicsom, és 1 evőkanál metélőhagyma.
Ez a fehérjében gazdag tál a következőképpen készül: kezdd el megpirítani a lazacot egy serpenyőben az olívaolajjal, némi sóval, és borssal kiegészítve. Mindkét oldalán 4-5 percig melegítsd, közepes hőfokon. Ez után vedd ki a serpenyőből, egy villával szedd apró darabokra. Öntsd a rizst egy tálba legalulra, majd kezdd el rápakolni a többi hozzávalót, persze a lazaccal együtt. Végül koronázd meg némi friss metélőhagymával.