notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Így étkezz egészségesen Húsvétkor!

hirdetes

Így egyél Húsvétkor egészségesen

Csurka Evelin

Biztos sokan a téli ünnepek után, meg az új évet követően ’’új év, új én fogadásba kezdtek’’: edzés, egészséges étkezés, életmódváltás.Nos ha még nem adtad fel, akkor a Húsvéti ünnepeket egy próbának is veheted, hogy mennyire tartod be mindazt, amit pár hónapja kezdtél. A jó hír az, hogy a Húsvét 1-2 napról szól csak, nem mint a Karácsony A következő cikkben találsz pár hasznos tanácsot, hogy az ünnep ne csak a nagy zabálásról szóljon, de ne is csak salátán és zöld teán élj. 

Húsvét és az egészséges táplálkozás

Ünnepi buktatók közé tartozik az unszolás: még egy kicsit abból ebből, ezt még meg sem kóstoltad, mi az, hogy nem vagy éhes, stb... Ismerős igaz? Nos, én azt mondom csak annyit egyél amennyi még nem okoz teltségérzetet. Nem kell bedőlni az unszolásnak. A te tested, és  te döntésed. Kénytelen lesz mindenki elfogadni.A kiadós családi ebéd után nem árthat egy séta, ha már az ünnepnapokon nem szeretnél sportolni, edzeni. Jót tesz az emésztésednek, és később nem kellesz újabb kilókkal küzdeni.

Ha te vagy a házigazda, akkor a menüt egy-két egészségesebb recepttel  is feldobhatod, vagy ha úgy gondolod, hogy vendégeid nem vevők az újra, akkor készíthetsz csak magadnak.Krumpli köret helyett használj inkább rizst, bulgurt vagy édesburgonyát, durum tésztát esetleg, de ha kénytelen vagy krumplit választani, akkor inkább kevesebbet és több salátát. 

Húsvét és az egészséges táplálkozás

Ha Húsvét akkor sonka?

Sonka, bár nem tartozik a kedvenceim közé, én főzni szoktam, majd egy időre beteszem a sütőbe, természetesen zsiradék hozzáadása nélkül. De mivel a sertéssonka így is épp elég zsíros és még nagyon sokan amúgy sem kedvelik, készíthetsz valami finomabbat, alacsonyabb zsírtartalmút, pl. töltött csirkemellet (hamarosan a recept is jön J ).Az ételekhez, sütéshez ha nem szükséges, akkor plusz zsiradékot hozzáadása nélkül készítsd. H mégis használnod kell, akkor inkább kókuszzsírt, olíva olajt, vagy még a mangalica zsír is sokkal jobb az üzleti palackozott olajoknál.

Magyarok asztaláról ünnepek alatt nem hiányzik se a rántott hús, se a fasírt. Ne használj fehér lisztet, se zsemlemorzsát a hús panírozásához. Ajánlom inkább a szezámmagot vagy kukoricapelyhet. Fasírthoz szintén ne fehérlisztből készült kenyeret használj. Inkább barnát, teljes kiőrlésűt. Hidd el ugyan olyan finom lesz. Sőt, ha szeretnéd elhagyhatod a kenyeret teljesen, zöldség és főtt tojással csinálhatsz töltött fasírtot. Időt is spórolsz, hiszen elkészítetted és a sütő majd végzi a dolgát. Nem kell neked a serpenyő mellett állnod.

hirdetes

Húsvét és az egészséges táplálkozás

Lehet salátát is enni ilyenkor

hirdetes

A levesek és a töltött káposzta szintén a magyar konyha ünnepi fogásai közt szerepel. A levesek igen jót tesznek az egészségnek, főleg ha még felesleges zsír hozzáadása nélkül csináltad. A töltött káposzta egy igencsak jó főtt étel.  A káposzta egy negatív kalóriás étel  és nagyon egészséges úgy a friss, mint a savanyított. A rizs egy nagyon jó komplex szénhidrát. A darált húst pedig lehet fele arányban marha, fele arányban pedig sertésből készíteni.

Salátákból, zöldségből pároltan vagy nyersen, fogyaszthatsz annyit, amennyit szeretnél. Ezek mellett Húsvétkor az asztalra kerül a torma ecetesen vagy majonézesen. Az első nyilvánvalóan finomabb és egészségesebb is, hiszen a majonézt ha otthon készítjük, ha üzletből vásároljuk tartalmazni fog jó adag zsírt vagy olajt, valamint az üzleti jó pár E-betűs cuccot is inkább hanyagoljuk.

Húsvét és az egészséges táplálkozás

Tészták, sütemények azaz zsírok, finomított cukrok és plusz kalóriák? Nem kell, hogy így legyen, főleg ha nem ragaszkodsz 100%-osan a hagyományos receptekhez. Ha mégis, akkor pár dolgot tanácsolnák. Margarin helyett mindenképp használj vajat, fehérliszt helyett Graham lisztet, esetleg rizslisztet. A jó hír az, hogy nem kell makacsul ragaszkodni a szénhidrát-dús, cukros, hagyományos desszertekhez. Lehetsz kreatív és készíthetsz egy csomó minden mást is: friss gyümölcsből salátát, proteines sütiket, stb. 


Az alkohol és cukros-szénsavas üdítőket remélem nemcsak az ünnepek alatt kerülöd majd. Az alkohol egy cukorszármazék, a szénsavas üdítők pedig rengeteg tartósítószert, színezéket és cukrot tartalmaznak. Ezektől nemcsak hízik az ember, hanem károsítják is a szervezetet. Igyál vizet, teákat, készíts házi limonádét, vagy frissen facsart gyümölcslét. Amennyiben úgy gondolod, hogy kis alkohol is belefér ezeken a napokon, javaslom a bort, de ha lehet akkor ne édeset. 


Így összességében tudom, hogy mindez soknak tűnik, de érdemes odafigyelni rá, mert a dolgokat sokkal jobb megelőzni, mint aztán utólag kezelni. Nem kell semmiről sem lemondani, csak kisebb mértékben változtatni, egészségünk érdekében. 
Remélem hasznosnak találjátok a cikket, akár jelezhetitek is, mi az ami tetszett vagy nem, és várom a ti ötleteiteket, tanácsaitokat az ünnepekre.

Csurka Evelin

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Szótár

Ánizs

Latin neve: Pimpinella anisum   Eredete, élőhelye   Az Ánizs Nyugat-Ázsiából... Tovább

Réz

A réz rengeteg élettani folyamatban főszerepet játszik, ugyanis részt vesz a szervezetünkre... Tovább

Tovább a lexikonra