Mindig csak azt hallani, hogy az életmódváltáshoz el kell hagynod a cukros és lisztes élelmiszereket. Tudjuk, hogyha nem tartjuk be, akkor az hízáshoz vezet, a hízás pedig további problémákhoz. Tudjuk, de nem vesszük komolyan. Ezért is gondoltam, hogy leírok pár megdöbbentő tényt, a túlzott cukorfogyasztásról!
A CUKORFOGYASZTÁS KÁROS HATÁSAI:
Elhízáshoz vezethet
Az elhízás világszerte évről-évre növekszik, aminek a rengeteg cukorfogyasztás az egyik oka. Az egészségesnek hitt gyümölcslevek fruktózzal vannak tele, amely a cukor egyik fajtája. A fruktóz nemcsak a glükózt, hanem az éhséget és az étvágyat is növeli. Ezen kívül a sok cukorfogyasztás növeli a zsigeri zsírmennyiséget, amely cukorbetegséghez és szívbetegségekhez vezethet.
Növeli a szívbetegségek kockázatát
A magas cukortartalmú ételek rendszeres fogyasztása számos betegséghez vezethet, beleértve a szívbetegségeket, amelyek világszerte a legtöbb halálesetet okozzák. A szívbetegségeknek sok kockázati tényezői vannak pl.: vezethet elhízáshoz, gyulladáshoz, vércukorszint- és vérnyomásszint növekedéshez is.
Egy napi cukros ital már meghaladja a cukorfogyasztás ajánlott napi mértékét.
Pattanások alakulhatnak ki
A cukros ételek gyorsan megnövelik a vércukorszint és az inzulin szintjét, olajtermelést és gyulladást okoz, amelyek szerepet játszanak a pattanások kialakulásában. A szénhidráttartalmú ételek, beleértve a cukros ételeket, a pattanások kialakulásának kockázatával jár. Ezek az eredmények azt mutatják, hogy a cukorral terhelt étrend magasan hozzájárul a pattanások kialakulásában.
Az egészség nem cél, hanem életmód!
Növeli a cukorbetegség kialakulását
A cukorbetegség gyakorisága világszerte több mint kétszeresére nőtt az elmúlt 30 évben. Bár ennek számos oka van, de egyértelmű kapcsolat van a túlzott cukorfogyasztás és a cukorbetegségek között. A legerősebb kockázati tényezője a cukorbetegségnek az elhízás.
Ráadásul a hosszantartó cukorfogyasztás növeli az inzulint, amely szabályozza a vércukorszintet.
Növelheti a depresszió kockázatát
Míg az egészséges táplálkozás hozzájárul a hangulat javításához, a magas cukor tartalmú ételek fogyasztása épp ellenkezőleg, növelhetik a depresszió kialakulásának esélyét. Ilyenek a sütemények és a cukros italok is. A magas vércukorszint a cukor egyik káros következménye, ami mentális egészség romlásához vezethet.
Felgyorsíthatja a bőr öregedésének a folyamatát
A ráncok az öregedés természetes jelei. A rossz étkezés hatására a kollagén és az elasztin károsodik, a bőr elveszti a feszességét és elkezd „ereszkedni”.
Egy hónap cukor nélkül? Elképesztő változást érhetsz el!
Elveszi az energiát
Az energiaszint ilyesfajta emelkedése azonban csak átmeneti. A cukor-, fehérje-, rost- és zsírtartalmú ételek rövid energianövelést eredményeznek. A fehérjével vagy a zsírral történő párosítás egy másik nagyszerű módszer a vércukorszint és az energiaszint stabilitásának megőrzésére.