notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Lehet, hogy a tej nem is tesz jót, sőt, csak árt?

hirdetes

Mérgező a tej! Igaz lehet vajon?

KK

A tejről mindenki tudja, hogy nagyon egészséges, tele van kalciummal, ami a csontok és a fogak egészségéhez szükséges. Ha minden nap megiszik belőle egy pohárral a gyerek (vagy akár a felnőtt is), biztosan nagyon jót tesz, hiszen mindenhol azt reklámozák, hogy a tej szinte kötelező. Tele vannak vele a joghurtok, kis sütikék, sajtok, és még a felvágottakba is jut a tejporból, melytől minden laktózérzékeny ember szabályosan hülyét kap. 

Valóban ártalmas lenne a tej?

Minden ember fejében sok szép emlék él a gyerekkori habos kakaóról, a nagyi madártejéről, a sütikről… Emlékeztek ti is a frissen fejt meleg és még habos tej varázsára – főleg, ha vidéken laktatok? Nemzedékek nőttek fel úgy, hogy a tej egyenlő élet, erő, és egészség. "Tejet minden gyermeknek!" - hirdették már anno is a politikusok, az anyák agyába oedig reklámok milliói verék bele, hogy gyerekeik nem fognak felnőni, csontjaik törékenyek lesznek, fogaik pedig hamar tönkremennek, ha nem kapnak elég tejet.

Az orvosok, a védőnők, és egyáltalán mindenki úgy gondolja, hogy az a legjobb, amit tehetünk, ha a saját érdekünkben minél több tejet fogyasztunk.

 

Van azonban egy felettébb érdekes teória, melyet Jane Heimlich, a "Tej: halálos méreg" című könyv előszavában felvet. Eszerint "Talán nem akarná meghallani, de amit egész életében mondtak Önnek a tejről, az nyilvánvaló hazugság. Az Ön teje, még az alacsony zsírtartalmú is, tocsog a zsírban (ami megegyezik három szelet szalonna zsírtartalmával), a koleszterinben, az antibiotikumokban, a baktériumokban és - a legkevésbé gusztusos összetevőben - a gennyben."

Indításnak hatásos, de vajon Jane Heimlich, és a könyv írója, Robert Cohen mire alapozzák mindezt? Lássuk hát a medvét!

A gyerekek és a tej

Japán kutatók újszülött kismajmokat neveltek fel tejporból készült tápszerrel. A tápszerben lecsökkentették a fehérjetartalmat, és megnövelték a tejcukor tartalmat, s ennek hatására a kismajmok a későbbiek során az autizmus vonásait kezdték mutatni. Ez a következőkben nyilvánult meg: játék és szociális élet helyett félelmet és agresszivitást mutattak normál helyzetekben is, a fejüket ütögették stb.

A későbbiek során azonban már más kutatók azonban arra kezdtek gyanakodni, hogy talán nem csak a fehérjehiány, hanem a tejcukor-többlet lehet a legalapvetőbb gond. Kiderült ugyanis, hogy az emberi bélrendszerben két tejvadász baktériumtörzs él: az egyik lebontja a tejcukrot, a másik meg ammóniát termel, ami egyrészt puffadást, másrészt a vérbe kerülve nagyon komoly idegrendszeri károsodásokat okoz. 

hirdetes

Egy kutatócsoport gyermekek székletmintáján keresztül mutatta ki, hogy az autista gyermekek szervezetében az ammóniatermelő baktériumok túlsúlyban vannak.

Bűnös lehet például:

- a szoptatás hiánya

- antibiotikumos kezelés

- a pasztörizált tej

hirdetes

A pasztörizált tejben ugyanis olyan fehérjék keletkeznek, amelyek az ember számára nem emészthetőek. A fenti vizsgálatok során az is kiderült, hogy az ammónia akkor keletkezik, ha a tejfehérje/tejcukor aránya megbomlik.

Ha a pasztörizált tejfehérje nem emészthető, máris megbomlik a kényes egyensúly, a keletkező ammóniát pedig nem ellensúlyozza a felszívódó tejfehérje És mindez láthatatlanul megy végbe…

A cukorbetegség, a csontritkulás és a tej kapcsolata

Már egy jó ideje gyanítható, hogy a gyermekkori inzulinfüggő cukorbetegséget a tehéntej fogyasztása is okozhatja. Azok a csecsemők, akik életük első nyolc napjában fogyasztottak tehéntejet, sokkal nagyobb arányban váltak életük későbbi részében cukorbeteggé, mint azok, akik nem fogyasztottak.

A reklámok alapján sok ember azt gondolhatná, hogy a csontok szinte csak és kizárólag tejből és joghurtból állnak össze. Nem csak az anyákat piszkálják azzal, hogy adjanak több tejterméket a gyerekeiknek, hanem bizony már az idősebb generációt is elérte ez a hullám, hiszen ha nem isznak sok tejet, akkor majd csontritkulásuk lesz. 

Dr. McDougall szerint "A mítoszt, hogy a csontritkulást a kalciumhiány okozza, arra találták ki, hogy a tejtermékeket el lehessen adni. A legtöbb kalciumot az amerikaiak fogyasztják, és ők szenvednek a legtöbbet a csontritkulástól".

Akik a legtöbb tejterméket, és így a legtöbb kalciumot fogyasztották, azok közt kétszer gyakoribb volt a csípőcsonttörés. Ezzel szemben Kínában, ahol alig fogyasztanak tejjel készült termékeket, a csontritkulásos törések az amerikai átlag ötöde csupán.

A csontritkulás azért fokozott a sok tejterméket fogyasztóknál, mert a túlzott fehérjefogyasztás végül kioldja a kalciumot a csontokból. 

A tej és az ember

A tej a csecsemőkoron túl természetellenes táplálék, állítja több orvos is. Az gyerekek bélrendszerében a korai időkben még van tejcukorlebontó baktériumflóra, a későbbiekben azonban ez eltűnik.

Az észak-európai ember egy genetikai mutáció miatt képes felnőtt korában is lebontani a tejcukrot, ez viszont nem jelenti azt, hogy a tej egészséges is lenne. Az amerikai fehér ember valójában európai ember, ezért képes tejet inni. Az észak-amerikai színes bőrű lakosság nagy részének bélrendszere azonban már nem tud megbirkózni vele.

A tehéntej merőben más összetételű, mint az emberi tej. A tehéntej négyszer több fehérjét és hétszer több ásványi anyagot tartalmaz, viszont hiányoznak belőle alapvető zsírsavak, amelyek az agy fejlődéséhez szükségesek.

Nem mellékesen a tehéntejbe minden átmegy, amit a tehén kap. A teheneket gyakran kezelik növekedési hormonokkal, hogy több tejet adjanak, és kapnak antibiotikumot is rendesen a különféle betegségek és tőgygyulladás ellen. 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Szótár

ORAC

  Az ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity = Oxigéngyök Abszorbciós /elnyelő/... Tovább

Hormon

  A hormonok különböző mirigyek által termelt anyagok, melyek pontosan meghatározott... Tovább

Tovább a lexikonra
betegség cukorbetegség egészség egészséges életmód egészséges táplálkozás élelmiszer