Itt a tél, a betegségek ideje, ilyenkor legyengül a szervezet, többet vagyunk betegek. Pontosabban többet betegek azok, akik nem figyelnek erre a tényre, és nem készítik fel szervezetüket, immunrendszerüket. Gyógyszereket szedni nem olyan jó, és nem is olcsó dolog. Sokaknak a munkából való kiesés is gondot jelent, illetve pénzveszteséget. Leírjuk tehát, mit kell megtenned, hogy idén elkerüld a betegségeket.
Az immunrendszer erősítése
Az immunrendszer a szervezet védekezőmechanizmusa, az esetleges fertőzés elleni védekezésben részt vevő sejtek, szövetek és szervek összességét értik rajta. Fő feladata, hogy a szervezetben megkülönböztesse a saját és az idegen anyagokat és felismerve, ez utóbbiakat eltávolítsa, megsemmisítse őket.
Immunrendszerünk akkor működik megfelelően, ha sejtjeink jó közegben (lúgos), jó tápanyagot kapnak a megfelelő időben a "normális" működés érdekében.
Mozgás
Az immunrendszer hatékonyságát növeli még a testmozgás is. Olyan rendszeres mozgást válasszunk, ami alaposan meg is izzaszt! Az izzadással számottevő mennyiségű savat választhatunk ki szervezetünkből! Mozgás hiányában ezek a savak bent rekednek és elraktározódnak.
A testmozgás hiánya, például az íróasztal előtt történő munkavégzés oxigénhiányt idézhet elő az izmok elégtelen vérkeringése révén. Az oxigénhiány következtében tejsav termelődik, ami ugyancsak terheli a sav-bázis háztartást. Éppen ezért a lehető legtöbbet kell mozogni, még a rövid munka közti szünetekben is illetve rendszeresen kell szellőztetni a munkahelyen.
Folyadék
Az immunrendszer hatékonyságát befolyásolja a szervezet folyadék ellátottsága. Az immunrendszer legalapvetőbb támogatója a víz.
Friss levegő
Az immunrendszer hatékonyságát nagymértékben növelhetjük a kellő mennyiségű környezeti energia felvételének biztosításával, azaz friss levegő, napfény, természeti környezetben való tartózkodással
Természetes immunerősítők
Az immunrendszer méregtelenítése szempontjából gyógyszerek helyett természetes készítményeket alkalmazzunk, vagy ezekkel egészítsük ki a szükséges anyagokat, már csak az öngyógyító rendszer támogatása céljából is. A legjobb természetes immunerősítők az aloe vera, kyani és az echinacea.
Aloe vera
Az Aloe Vera immunerősítő, gyulladáscsökkentő, méregtelenítő hatású, betegségek esetén elősegíti az általános gyógyulást, regenerálódást. Segíti a szervezetbe bevitt C- és E-vitaminok felszívódását. Ezen kívül az aloe serkenti az emésztést, valamint – gomba- és baktériumölő hatásuk révén – segítenek helyreállítani az bélflóra természetes egyensúlyát. Gyulladáscsökkentő hatása miatt a 21. század kozmetikai ipara is előszeretettel alkalmazza az aloe verát alapanyagként.
Kyani
A Kyäni fő összetevője az alaszkai áfonya. Ezen kívül sok más gyümölcsöt és növényi kivonatot is tartalmaznak ezek a termékek (concord szőlő, málna, gránátalma, aloe vera, noni, tőzegáfonya, goji bogyó, szőlőmag kivonat és virágpor), valamint rengeteg vitamint és ásványi anyagokat. Az áfonya jótékony hatásai közismertek és egyes tanulmányok az áfonya fogyasztását követően kimondott javulást mutattak ki a kognitív műveletek és memória terén. Polifenolokat tartalmaz, főleg antociánokat, melyek antioxidáns és gyulladás-csökkentő hatásúak.
Echinacea
Az echinacea az immunrendszer működését serkentő gyógynövény. Kivonatait a gyógyszeripar is felhasználja nátha és meghűlés elleni valamint gyulladáscsökkentő készítmények alapanyagaként. az echinacea immunstimuláló hatásáért a benne nagy mennyiségben fellelhető poliszacharidok és fitoszterolok felelősek. Szintén fokozza és elősegíti a fehér vérsejtek közül a természetes-ölősejtek aktivitását.
Étkezési tanácsok
Ha immunrendszerünk a megfelelő tápanyaghoz jut hozzá, akkor fokozódik aktivitása és szervezetünk ellenállóbb lesz a különböző fertőzésekkel, betegségekkel szemben ugyanúgy, mint bármelyik halálos kórral szemben. Fogyasszunk minél kevesebb savas és minél több lúgos ételt és italt! Együnk nyugodtan és alaposan rágjuk meg az ételt. A fontos tápanyagok így jobban felszívódnak.
Nagyon fontos az elfogyasztott táplálék minősége, előállításának természetes vagy mesterséges módja, valamint kémhatása. veszélyesek; a margarinok, a koffeinmentes italok és az édesítőszerek, mivel elősegítik a rákkeltő anyagok beépülését a szervezetbe. Veszélyes továbbá minden kész, félkész feldolgozott élelmiszer, amik természetesen (sajnos) megkaphatóak bármely élelmiszerüzletben.
Savképző ételek
az összes húsféle, halak, állati zsír, vaj, margarin, finomított olaj, diófélék, hüvelyesek, sajt, tojás, fehérlisztből készült ételek, fehér cukor, ecet, édességek.
Lúgképző ételek
gyümölcsök, gyümölcslevek (igazi), zöld levelek, zöldséglevek, egyes gyógyteák, gyökérfélék, nyers zöldségek, csírák, burgonya, csicsóka, uborka, tök, hagyma, fokhagyma, fűszernövények, búzakorpa, teljes kiőrlésű gabonából készült termékek, gesztenye, datolya, füge, szójatermékek.