Miközben a Földön 1 milliárd ember éhezik, másik 1,7 milliárd elhízással, cukorbetegséggel és a túltápláltságból eredő egyéb betegségekkel küzd.
„Nem szabad engedni, hogy a fogyasztók elveszítsék a táplálkozás élvezetéhez való jogukat” – állítja Carlo Petrini, a Slow Food nevű mozgalom alapítója.
„Intelligens fogyasztásra kell nevelni, amelyben a fogyasztók tudatosak és aktív részesek.”
Mozgalmát a gyorséttermek (fast food) hihetetlen mértékű terjedése miatt hozta létre húsz évvel ezelőtt. A szakember külön hangoztatja az étkezés élvezetének társadalmi, kulturális szerepét, amelynek szerinte szükségszerűen együtt kell járnia a környezetvédelmi tudatossággal.
"Egy táplálkozási szakértő bolond, ha a mai időkben nem foglalkozik a környezetvédelmi szempontokkal. Egy környezetvédő viszont ha nem foglalkozik a hasával, csak szomorú lehet” – fogalmazott az aktivista.
„Amit eszel, azzá leszel” – mondta már az ókorban Hippokratész. Elfogyasztott ételeink és életmódunk alapvetően befolyásolják életünk és utódaink életének egészségét.
Bár a GfK Hungária csak 1989 óta vizsgálja a felnőtt magyar lakosság étkezési szokásait, jól látszik, hogy – azzal együtt, hogy a többség rendszeresen étkezik - csak tíz százalék figyel arra tudatosan, hogy az étkezés egyben egészséges is legyen. Ez az arány – a tudatosan étkezőké - 1992-ben volt a legmagasabb, 17 százalék, és a 2012-es mérésnél mutatta eddig a legalacsonyabb szintet. Százból 34-en a bátrak közé tartoznak, ők azok, akik azt eszik, ami ízlik nekik. A főzést 10-ből négyen nyűgnek tartják, az étkezésben a legfontosabb szempont, hogy az étel hamar elkészüljön.
Szerelmemmel Sándorral, imadunk enni, jokat enni, de csak is minőséget! Régóta életmódot váltottunk már, tudatosság jellemez az étkezésekben, a minden napokban és a rendszeres mozgás, amit imádunk mindketten, és ami már nem csak a hobbink hanem a hivatásunk is.
Egyik kedvenc vacsoránk:
Saláta, paradicsom, kevés lenmagolajjal, és a finom grillezett lazac
Szerző: Suba Krisztina – Személyi Edző