A manióka növény gyökéréből készült dara vagy liszthelyettesítő anyag. A manióka (Manihot esculenta) egy afrikai növény, amelyet számos más meleg égövi országban is termesztenek.
A növény legértékesebb része a spenótként fogyasztható levele, de a gyökeréből készült ételek sem rossz élettani tulajdonságúak. A cassava gari és a tápióka illetve a tápióka liszt készül a manióka növény gyökeréből. Viszonylag sokféle vitamint tartalmaz. B2, B5 és B6 ellenben magasabb arányban található benne. C vitaminban viszont viszonylag gazdag! Az ásványi anyagok közül vasat, cinket, kálciumot, magnéziumot, káliumot és mangánt tartalmaz nagyobb mennyiségben.
Szaponin tartalma olyan típusú, hogy mérsékelten fogyasztva segíti a gyulladások csökkentését és a lúgosítást is.
– Magas a rost és a rezisztens keményítő tartalma, emiatt sokáig emészti a szervezet, tehát laktat. A magas nedvszívó képessége szintén ehhez járul hozzá!
Ezzel szemben a búzadara 347 kcal és 70 g szénhidrát tartalom körül mozog!
– A glikémiás indexe 46, ami közepesnek mondható, a gabonahelyettesítők között nem számít rossznak.
A búzadara 71-s a glikémiás indexe, tehát igazán gyors felszívódású.
– A fentiekből kifolyólag a szénhidrát anyagcsere zavarban szenvedőknek (tehát inzulinrezisztencia, 1-s és 2-s típusú cukorbetegség!) mindenképp előnyös a fogyasztása.
– Fontos tudni, hogy teljesen gluténmentes alapanyagról beszélünk, így gluténérzékenység esetén is fogyasztható.
A cassava gari lényegében mindenbe használható, amiben a hagyományos búzadara szerepel!
– kenyerekbe és házi reform péktermékekbe is használható, mert sok vizet vesz fel.
– mivel szemcsés állaga van, így ideális rántott ételek panírozásához is – zsemlemorzsa helyett!
Nagyon jó tejbegrízt lehet készíteni belőle vagy túrógombócot
Szerző: Suba Krisztina – Személyi Edző