Vérkoleszterin-csökkentő hatású, javítja a vérkeringést és az emésztést.
A vörös rizs egyik alkotóeleme, a monakolin K gyakorlatilag természetes, növényi változata az egyik legnagyobb forgalmú koleszterincsökkentő sztatin gyógyszernek.
Alacsony glikémiás indexű, stabilizálja a vércukor szintet, gluténmentes. (A glikémiás index arra utal, hogy milye hamar szívódik fel a szénhidrát a szervezetben. Az alacsony glikémiás indexű ételek lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak, így hosszan tartó telítettség érzést okoznak)
Tápanyagtartalom:
Tápanyagérték 100g-ban átlagosan (kJ / kcal) 1463 / 349
Fehérje (g / 100 g) 7,2
Szénhidrát (g / 100 g) 74,1
Vörös rizses hús:
Hozzávalók 4 személyre:
20 dkg csirkemellfilé
1 bögre vörös rizs
1 közepes db vöröshagyma
2 teáskanál fűszerpaprika
1 ek sertészsír
1 teáskanál őrölt fűszerkömény
2 gerezd fokhagyma
2 közepes db paradicsom
1 közepes db paprika
2 ek napraforgó olaj
5 dl víz
3 ek petrezselyem
bors ízlés szerint
só ízlés szerint
Elkészítés
1. Zsíron üvegesre pároljuk a hagymát, majd hozzáadjuk a kockára vágott csirkemellfilé, amit lepirítunk.
2. Közben sózzuk-borsozzuk, és megszórjuk őrölt köménnyel és fűszerpaprikával.
4. Közben megfőzzük a rizst, hogy csak bele kelljen majd a végén keverni a húsos-pörköltös alapba.
5. Amikor megfőtt a hús, hozzáöntjük a rizst, és megszórjuk az egészet petrezselyemmel, és jól összekeverjük, aztán tálalhatjuk is.