notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A juice-diéta életet mentett

hirdetes

Életet mentett a juice-diéta

vitalzone.hu
A juice-diéta életet mentett

Cross szédszedte és leegyszerűsítette ezeket a diétákat. Kiszedte belőlük a keresztülvihetetlen elemeket, megszüntette a pepecselést (hiszen a mai gépek egy almát már hámozatlanul, magostul akár egészben is lenyelnek), a bűntudatébresztő hangnemet pedig józan észre és humánus hangvételre változtatta. Az így megszületett Újraindító programja annyira egyszerű, hogy akár két pontban is összefoglalható:


1. Végy egy présgépet, vagy gyümölcscentrifugát


2. Szivárvány színekben fogyasszuk a juice-okat mindennap


Az újraindító kúra alatt, semmi mást nem fogyasztunk, csak növényi eredetű táplálékot, juice formájában. Nyáron a piacon minden frissen adva van nekünk egy kis átprogramozáshoz. Tarthatunk 3, 5, 15 napos kúrát is, legyen szó egy hosszú hétvégéről, vagy a nyári szabadságról, amikor egyébként is szeretnénk új bikiniben virítani.


A cél, hogy egy kis szünettel megtörjük az egészségtelen táplálkozási ciklust, és újraindítsuk a szervezet öngyógyító, helyreállító tevékenyégét. Már említettük, hogy a színesebb növények több tápanyagot tartalmaznak. A zöldségek (kivéve a paradicsom) és gyümölcsök azonban főzés közben elveszítik tápértékük nagy részét. Ezért minden zöldség és gyümölcs kizárólag nyersen fogyasztandó.


Azoknak, akik komolyan fogyni szeretnének, a zöldség-gyümölcs arány 80%-20% javallott, akik inkább az egészségre törekednek, azok egy kicsit eltolhatják ezt az arányt a gyümölcsök irányába, de a főszerep mindig a zöldségeké legyen. A banán, a mangó magas cukortartalma miatt, az avokádó a zsírtartalma miatt nem ajánlott.


S most lássuk, milyen lesz egy szivárványos nap:

hirdetes


Reggelire narancs vagy piros levet fogyasszunk.
Tízóraira, ebédre és uzsonnára igyunk zöld levet.
Vacsorára jöhet ismét narancs vagy piros, esetleg lila juice.

Egy adag juice nagyjából fél liter. Az ajánlott napi adag, 5-6 pohár, de ha éhesek vagyunk, igyunk többet.


Kezdjünk minden napot citromos gyógynövény teával, vagy gyömbéres, citromos forró vízzel. Ez nagyon fontos, mert a citrom  – bár meglepő – nem savasítja, hanem lúgosítja a szervezetet, amely az éjszakai emésztés után majdnem mindig savas.


Napközben igyunk meg legalább 4 nagy pohár vizet is a juice mellé, a hidratálásnak fontos szerepe van a méregtelenítésben. Joe a kókuszvizet (nem a tej) ajánlja, mert az tele van elektrolitokkal és potassziummal, ezt azonban nálunk csak igen ritkán lehet kapni.


Mi az ásványvízre voksolunk. A proteinhiányt azzal pótolhatjuk, hogy leveles zöldségeket rakunk a juiceba. A kínai kelben és a spenótban elég protein van, ahhoz hogy pár napig megéljünk belőle, és egy zacskónyi levél úgy eltűnik a juice-unkba, hogy szinte észre sem vesszük.


Ez persze nem azt jelenti, hogy ha rágcsálunk, akkor hátráltatjuk az újraindítást. Ha hiányzik a rágás, nyugodtan nasizzunk a préselendő zöldségekből, vagy készítsünk a kezünk ügyébe az esti tévézéshez egy kis tálnyi koktélparadicsomot. Rágjuk meg jól az ételt, ha a szervezetünket használjuk présgépnek, kevésbé érezzük csalásnak a rágást.
Nyers zöldségen és gyümölcsön kívül azonban semmi mást ne fogyasszunk!


hirdetes
+ Tippek


•    A gyökereket, a citrusféléket mindig hámozuk meg (a répákat nem kell, és a tetejét is nyugodtan rajta hagyjatjuk), de a narancson hagyjunk rajta annyi fehér kérget, amennyit lehetséges. A csontmagvas gyümölcsféléket magozzuk ki.


•    Ha lehet, a piacon vegyük a hozzávalókat. Vásároljunk több termelőtől, több fajtát, hogy a növényvédő szereket, a viaszolást, a klóros vízben mosott termékeket lehetőség szerint elkerüljük.


•    A hozzávalóinkat érdemes alaposan átmosni préselés előtt, ez eltávolítja az esetleges szennyeződéseket. Használjunk egy spriccolós flakont, töltsünk bele vizet citromot és 2 teáskanál ecetet. Ezzel a fürdetővel fújjuk le a gyümölcsöket/zöldségeket, suvickoljuk meg őket, majd öblitsük le a keveréket róluk.


•    A juice hűtőben egy napig tárolható különösebb állagromlás nélkül. A fagyasztás  – bár lehetséges –  nem ajánlott. Rázzuk fel a juice-t fogyasztás előtt, mert a zöldség- és gyümölcslé hamar szeparálódik.


•    A leveles zöldségeket mindig préseljük a szilárd zöldségek előtt, vagy velük együtt, mert így magasabb hozamot tudunk kihozni belőlük. A pépes végterméket mindig préseljük újra alacsony fokozaton, mert még legalább fél decinyi manna rejlik a pépgyűjtő konténerben.


•    A legjobb, ha a pépes konténert kibéleljük egy zacskóval, így komolyabb rendetlenség nélkül tudunk megszabadulni a végterméktől. A gyümölcs és zöldség pépekből remek leveseket vagy főzelékeket készíthetünk, és sütésre is felhasználhatók.
 

Forrás: HVG.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Szótár

Ánizs

Latin neve: Pimpinella anisum   Eredete, élőhelye   Az Ánizs Nyugat-Ázsiából... Tovább

Diófa

Latin neve: Juglans regia   Eredete, élőhelye   A közönséges dió délkeletre a... Tovább

Tovább a lexikonra
betegség diéta egészség egészséges életmód egészséges táplálkozás