A tél során az ember hajlamosabb zsíros, nehéz ételeket fogyasztani, a temérdek ünnepi édességről nem is beszélve. Azonban ahogy az évszakok váltják egymást, és tavaszodni kezd, az ember szervezete egyre inkább igényli az egészségesebb táplálkozást, lehetőleg minél több zöldség és gyümölcs részvételével. Ha készen állsz valami könnyűvel, és ízletessel búcsút inteni a téli menünek, és megszabadítani szervezetedet a bele nem illő dolgoktól, akkor a következő méregtelenítő karfiolsaláta recept neked szól!
Hozzávalók a karfiolsalátához(4 adag)
Saláta hozzávalók:
• konzerv csicseriborsó, leszűrve, leöblítve
• chili por, só és bors, ízlés szerint
• 1 fej karfiol (felvágva)
• 1 alma (vékonyra szeletelve)
• 1 mogyoróhagyma (vékonyra szeletelve)
• Egy maréknyi petrezselyem és menta (feldarabolva)
• 2 kemény avokádó (feldarabolva)
Öntet hozzávalók:
• 2 evőkanál teljes kiőrlésű mustár
• 2 evőkanál méz (vagy mályvaszirup, mint vegán alternatíva)
• 1/4 bögre olívaolaj
• 1/4 bögre víz
• 1 citrom leve és reszelt héja
A karfiolsaláta elkészítése
1. Melegítsd elő a sütőt 205°C-ra.
2. Helyezd a csicseriborsókat egy sütőpapírral kibélelt tepsire, majd önts rá olívaolajat, és szórd meg a chili porral, sóval és borsóval, ízlés szerint.
3. Süsd 20-30 percig, amíg ropogósra és barnára nem sülnek.
4. Eközben a karfiol virágait daráld le egy konyhai robotgép segítségével. Egy-egy adagot addig darálj, míg rizsszerűvé nem válnak. Ez nagyjából 20-30 lenyomást igényel majd.
6. Ha mindez kész, csak keverd össze a sült csicseriborsókat, a darált karfiolt, és az öntetet – kész!
Tippek a karfiolsalátáshoz
• Ha szeretnéd cukormentesen elkészíteni a receptet, akkor ügyelj rá, hogy a mustárban ne legyen hozzáadott cukor.
• Néhány szem csicseriborsót meghagyhatsz a tálaláshoz, hogy csinosabbá tedd velük a tányérokat.
• Fontos, hogy hamar elfogyaszd a salátát, mert nem marad friss sokáig. Ha szeretnéd előkészíteni a hozzávalókat, akkor tárold őket külön.