Ha szeretsz enni és mellette főzni is, de odafigyelsz az alakodra, és nehezen mondasz le a kedvenc ételeidről, akkor jó helyen jársz. Ma már számos mód van arra, hogy kedvenc ételeidet egészséges vagy legalábbis egészségesebb verzióban készítsd el. Egyre többen térnek át az egészséges életmódra, de úgy érzik, rengeteg korlátozással jár. Pedig minden lehetséges!
Elkészítheted akár kedvenc hagyományos ételedet is úgy, hogy alakbarát maradjon. Minden az összetevőkben és az alapanyagokban rejlik, egyszerűen át kell formálnod gondolkodásmódodat az egészséges felé. Összeszedtünk pár remek példát, hogyan varázsold ételeidet egészségessé!
Használj kókuszolajat
Tudtad, hogy egy evőkanál étolaj 110 kalória? Ez rengeteg felesleges kalória, amit hozzáadsz az ételedhez, ráadásul telített zsírokat tartalmaz, amely nem egészséges. Használj helyette más alternatív olajokat, például kókusz olajat, amelytől nem csak az ételed lesz finomabb, de egészségügyi előnyökhöz is hozzájuthatsz.
Fehér liszt helyett teljes kiőrlésű
Akár a boltban veszed meg a napi pékárudat, legyen az kenyér vagy zsemle, ne a fehéret válaszd. Helyette inkább teljes kiőrlésű fajtát, vagy rozsos, korpás esetleg zablisztes verziót válassz. Ezzel máris nagyban csökkentetted a napi kalória és szénhidrátbeviteled. A legeslegjobb egyébként, ha saját magadnak készíted el otthon a kenyeret vagy a zsemlét, hiszen így pontosan tudod miből készült és nem fog tartalmazni semmilyen egészségtelen összetevőt.
Cukor helyett egyéb alternatívák
Nos, a cukorral kapcsolatos tévhitekről és tényekről már sokat hallottunk. Természetesen néha nem baj, ha eszünk egy kis cukrot, de nem szabad túlzásba esni, és jobb, ha helyettesítjük valamivel. A cukor helyettesítésére már rengeteg alternatívát találhatunk, attól függően, hogy milyen étrendet követünk. Egy fokkal jobb választás lesz a nádcukor, a barnacukor, a kókuszcukor vagy a méz. Ha alakbarátabb verziót keresünk akkor próbáljuk ki a steveiát, az eritritet vagy a xilitet. Ezeknél a termékeknél némi mellékízt érezhetünk, így nem árt kitapasztalni a saját ízlésünknek megfelelőt.
Csökkentsd a köret mennyiségét
Sokan azt gondolják, hogy a köretnek és a húsnak nagyjából ugyanannyinak kell lennie a tányéron. Pedig nem. Figyeljünk oda, hogy köretből mindig kevesebbet szedjünk a tányérunkra, hiszen több szénhidrátot viszünk be a köret miatt. Helyette inkább ehetünk zöldségeket is, amelyekkel még jobban csökkenthetjük kalóriabevitelünket.