A kókuszliszt használata
A kókuszliszt számos édes és sós receptben használható. A kenyér, palacsinta, sütemény, muffin vagy más sült áru készítésekor más liszt helyettesíthető vele. Csak vedd figyelembe, hogy a kókuszliszt több folyadékot szív fel, mint más liszt. Emiatt nem használható bármely liszt helyettesítésére.
A legjobb, ha más lisztekkel együtt használjuk, mert a kókuszliszt teljesen máshogy viselkedik, mint az általános búzaliszt. A kókuszliszt sűrűbb és nem köt olyan könnyen, így érdemes minden ¼ csészéhez (30 gramm) 1 tojást is hozzáadni.
Ez az egyedülálló liszt felhasználható kenyérként vagy levesek és pörköltek sűrítésére. Ráadásul a burger vagy a veggie kenyér receptek kötőanyagaként is használható, valamint pizzatésztában egyaránt jól működik.
Hogyan hasonlítható össze más gluténmentes lisztekkel?
A kókuszlisztet gyakran más gluténmentes lisztekkel hasonlítják össze, mint például a mandula, a mogyoró, az amarant és a csicseriborsó. Bár mindegyik tápanyagban gazdag, táplálkozási profiljuk nagyban változik. A csicseriborsó és az amarantliszt mellett a kókuszliszt rendelkezik a legkevesebb zsírrral és a szénhidrátok közül a leggazdagabb.
1/4 csésze (30 gramm) mennyiségben kissé kevesebb fehérje található, mint a csicseriborsólisztben és a mandula lisztben, de ugyanolyan mennyiség van benne, mint a mogyoró és az amarantlisztben. Különösen 2–3-szor több rosttal büszkélkedhet, mint a többi gluténmentes liszt. Emellett íze enyhébb és remek alternatívája a mandula- és mogyorólisztnek a diófélékre allergiásak számára.
Tehát érdemes a kókuszlisztet használod, akár gluténérzékeny vagy, akár a fogyás a célod, akár csak egy egészségesebb életmódot szeretnél élni. A kókuszlisztet szinte bármely élelmiszerboltban meg tudod ma már vásárolni, de bioboltokban biztosan találni fogsz. Próbáld ki, és fogyaszd minél többször búzaliszt helyett!