Arra már több alternatívát is mutattunk korábban, hogy cukkiniből milyen remek főételek készíthetők, levesreceptet azonban még soha nem hoztunk Nektek ebből a nagyszerű zöldégből. A mostani receptünk, mivel krémleves, szintén legalább olyan egyszerű lesz, mint a brokkolilevesünk volt, és az íze sem hagy majd kívánnivalót maga után!
Miért jó nekünk, ha cukkinit eszünk?
- A cukkini 95%-a víz, így kiválóan pótolja a szervezetünk vízszükségletét. Sokféle ásványi anyagot (mangán, kálcium, magnézium, kálium, réz, foszfor, cink) és vitamint (A, B1, 2, 6, 9) tartalmaz. Folsavban és élelmi rostban is gazdag.
- Szuper élettani hatásai vannak:
- Antioxidáns anyagai révén csökkenti a káros sejtmutációk előfordulását.
- Enyhe hashajtó, gyulladásgátló és vértisztító.
- Védi az érfalat Béta-karotin és C-vitamin tartalmának köszönhetően.
- Csökkenti az asztma, a csont-ízületi és a reumatikus gyulladások kockázatát.
- Csökkenti a prosztatához köthető problémák esélyét.
Szuper, azt már tudjuk, hogy az jó nekünk, ha cukkinit eszünk. De szó volt itt valamiféle receptről is. Nézzük!
Hozzávalók:
- 0,5 kg cukkini
- 1db tojás
- 2dl tejszín
- 1 ek olaj
- kapor
- só
- bors
- leveskocka
- 10dkg feta sajt
Hogyan készítsd el?
- Vágd a cukkinit kisebb kockákra, majd kevés olajon párold meg 3-4 perc alatt!
- Öntsd fel 8dl vízzel, majd tedd bele a leveskockát és fűszerezd kevés sóval és borssal!
- Ha a cukkini megpuhult, vegyük le a levest a tűzről és botmixer segítségével turmixoljuk össze!
- Ha ez sikerült, akkor adjuk hozzá a tejszínt és a tojásnak CSAK a sárgáját és mixeljük össze újra!
- Tegyük vissza a tűzre és forraljuk fel újra!
- Fetasajt kockákkal, esetleg levesgyönggyel tálalhatjuk.
Tudtad?
A francia és az olasz konyha a cukkini virágát is használja. Kecskesajttal, paradicsommal és fűszerekkel megtöltve, zsiradékban kisütve fogyasztják.