Az előző részben bemutattam három, a szívemhez nagyon közel álló krémlevest, amelyeket szinte bármikor szívesen készítek és fogyasztok el. Azonban azt is megértem, ha valakinek más az ízvilága, és ezért aközött a három között nem talált kedvencre, vagy éppen valami újra vágyik. Épp ezért hoztam néhány újabb isteni krémlevest, amit könnyű elkészíteni, és nagyon finom!
Paszternákkrémleves joghurttal
Hozzávalók: 2 közepes paszternák (fehérrépa is lehet), 2 közepes krumpli, 1 fej vöröshagyma, 1 liter víz vagy zöldségalaplé, só, bors, olívaolaj, 1,5 dl joghurt.
A felkockázott hagymát dinszteld meg egy kevés olívaolajon, add hozzá a megtisztított és felkockázott paszternákot és a krumplit, pár percig párold kevergetve, majd öntsd fel vízzel vagy alaplével, és sózd meg. Főzd puhára a zöldségeket (kb. 15 perc). Őrölj bele borsot, és botmixerrel krémesítsd, a joghurtot is hozzáadva. Pirított dióval vagy aprított petrezselyemmel meghintve tálald.
Zellerkrémleves mustárral
Hozzávalók: 30 dkg zeller, 2 közepes krumpli, fél szál póréhagyma, 1 liter víz vagy zöldségalaplé, só, 1/2 citrom leve, olívaolaj, 1 evőkanál mustár, 1 teáskanál mustármag, 1,5 dl joghurt.
A felkarikázott póréhagymát a mustármaggal futtasd meg egy kevés olívaolajon, ha a mustármag pattog, add hozzá a felkockázott krumplit és zellert, pár percig kevergetve dinszteld, majd öntsd fel vízzel vagy alaplével, végül ízlés szerint sózd. Addig főzd, míg a zöldségek meg nem puhulnak (kb. 15 perc). Add hozzá a mustárral és citromlével elkevert joghurtot, majd pépesítsd botmixerrel. Tálaláskor almakockákat is szórhatsz bele.
Céklakrémleves almával és tormával
Hozzávalók: 2 közepes cékla, 1 közepes krumpli, 1 alma, 1 fej vöröshagyma, 2 evőkanál ecetes reszelt torma, 1 liter víz vagy zöldségalaplé, só, olívaolaj, 1,5 dl joghurt.
A felkockázott vöröshagymát dinszteld meg egy kevés olívaolajon, dobd rá a meghámozott és felkockázott céklát, krumplit és almát, pár percig kevergetve párold, majd öntsd fel vízzel vagy alaplével, végül ízlés szerint sózd meg. Főzd puhára a zöldségeket (kb. 15 perc). Ekkor add hozzá a reszelt ecetes tormát és a joghurtot, majd botmixerrel dolgozd krémesre. Tálaláskor szórhatsz rá pirított diót vagy szezámmagot.
Megjegyzés: ez az egyik legszebb színű étel, amit valaha volt szerencsém elkészíteni, a cékla által kölcsönzött árnyalata miatt ez a finomság tökéletes kiegészítője lehet akár csajos estéknek is.
Sárgarépa-krémleves naranccsal
Hozzávalók: 40 dkg sárgarépa, 2 közepes krumpli, 1 fej vöröshagyma, 1 narancs, 1 liter víz vagy zöldségalaplé, só, olívaolaj, 1 dl kókusztej.
A felkockázott vöröshagymát dinszteld meg egy kevés olívaolajon, majd dobd rá a felkarikázott répát és felaprított burgonyát, sózd, pár percig keverve dinszteld, majd öntsd fel vízzel vagy alaplével. Amikor puhák a zöldségek (kb. 15 perc múlva), reszeld bele a narancs héját, majd botmixerrel dolgozd össze. Keverd hozzá a kókusztejet, legvégül, már a tűzről levéve facsard bele a narancs levét. Tálaláskor megszórhatod szeletelt pirított mandulával is.