notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Lúgosító diéta

hirdetes

Lúgosító diéta

Joósz Andrea

Tavaszra mintha a szervezetünk kicsit összezavarodna: puffad a hasunk, dagad a lábunk, az emésztésünk is mintha nehézkesebb lenne. Nem ritka, hogy a hajunk és a bőrünk is zsírosodik, pattanások jelennek meg. A magyarázat lehetne egyszerű: a hidegben túl sok zsíros, cukros ételt ettünk, ezzel javítva a mínuszok okozta rossz kedvünkön. Az összetettebb válasz azonban az lehet, hogy a szervezetben túl sok sav gyülemlett fel.

Állítsd helyre szervezeted ph- értékét !

Annyit tehetünk ilyenkor, hogy megpróbáljuk helyreállítani a szervezet pH-értékét. Az elsavasodás nem is olyan régi jelenség. Mindössze az utóbbi száz évben figyelhetők meg az elsavasodás tünetei. Ennek oka a táplálkozási szokások megváltozásában, valamint az ételek megváltozott összetételében rejlik. Az utóbbi száz évben ugyanis fokozatosan megjelentek az élelmiszerpiacon a tartósítószerek, emulgálószerek, ízfokozók, állagjavítók, s ezeket egyre nagyobb és nagyobb mértékben kezdték el használni. Egyre jobban elterjedtek az előre csomagolt vagy a félkész élelmiszerek, egyre több ételtípus került konzervdobozba, a hosszabb eltarthatóság érdekében. A vásárlók pedig értelemszerűen örültek annak, hogy nem kell naponta piacra vagy közértbe járniuk. Mit sem sejtettek akkor még arról, hogy jó pár év múlva a sok adalékanyag mit okoz majd a szervezetükben.

Az elsavasodás számos következménnyel jár. Sokan a szervezetben található baktériumok és különféle gombák jelenlétét is hibáztatják a pH-érték felborulása miatt, pedig ezeknek hasznos funkcióik vannak, és csak akkor okoznak gondot, ha a belső közeg, a szervezet, amelyben léteznek, savasabbá válik. A sav okozza ugyanis a baktériumok és gombák túlzott elszaporodását. Ez akkor történik, ha nagy mennyiségben fogyasztunk olyan ételeket, amelyek savasodást gerjesztenek. Jól észrevehető tünet ebben az esetben a krónikus fáradékonyság, esetleg alvászavar, emésztési zavar, előfordulhat aranyér, zsíros haj, pattanásos, csillogó bőr, és gyakori a túlsúly, amely szinte leadhatatlannak tűnik. Szintén feltűnő jelenség ebben az esetben a cellulitisz, hiszen a rengeteg káros anyag méregként rakódik le a szervezetben, ezzel pedig súlyos narancsbőrt okozhat. Ez azért van, mert a szervezet úgy védekezik a káros anyagok, a túl sok sav ellen, hogy bevonja őket zsírszövettel.

Ml A LEGNAGYOBB ELLENSÉG?

Egyértelműen mondhatjuk: a cukor. A cukor a leginkább savasító anyag. Ennek oka, hogy lebontása közben erjesztő hatású anyagok keletkeznek, ráadásul gerjeszti a már említett baktériumok és gombák szaporodását is. Kevesen tudják, hogy ilyen hatással nemcsak a ténylegesen cukrozott ételek, hanem a magas gyümölcscukor-tartalmú gyümölcsök, sőt a mesterséges édesítőszerek is rendelkeznek.

A cukron kívül savasító hatással rendelkeznek az egyszerű szénhidrátok,a telített zsírok, a tejtermékek, a húsok, valamint a tojás és savasít a kenyér is az élesztőtartalma miatt.
Jogos a kérdés, hogy ha figyelembe vesszük ezt a felsorolást, mégis mit ehetünk egyáltalán? Minél több lúgosító ételt.

A leginkább lúgosító hatású a paradicsom,az avokádó,a csírák,az alacsony cukortartalmú gyümölcsök, mint a citrom vagy a grépfrút.
A szervezet pH-értékének a helyreállítása csakis a megfelelő étrenddel érhető el. A lúgosító étrendet legalább egy héten keresztül végezzük, de súlyosabb esetekben ezt kitolhatjuk akár két hétre is. A kúrát háromhavonta vagy félévente ismételjük meg.

hirdetes

Alapszabály: a hús, a cukor, a feldolgozott, félkész, konzerv- és tasakos ételek kiiktatása. Fogyasszunk minél több friss zöldséget és gyümölcsöt. Iktassuk be mindennapi étrendünkbe a csírákat, ezekből ugyanis nagyon sok energiához és rengeteg tápanyaghoz juthatunk. Gyümölcsök esetében kerüljük a szőlőt, a banánt, a túl édes szilvákat, körteféiéket. Válasszuk a savanykásabb almát, a lédúsabb gyümölcsöket, bogyós gyümölcsöket és a citrusféléket. Ez utóbbiak azért hasznosak, mert a bennük lévő természetes citromsav lebontása után erősen lúgosít. Annak érdekében, hogy ezt a folyamatot felgyorsítsuk, hatását megerősítsük, igyuk meg minden reggel egy citrom facsart levét, még éhgyomorra. Az is nagyon fontos, hogy a gyümölcsöket ne közvetlenül étkezés után fogyasszuk. A különböző ételeknek különböző a felszívódási idejük. A gyümölcs, ha más étellel közvetlenül keveredik a gyomorban, erjedni kezd, hasznos tápanyagaiból csak igen kevés hasznosul.

BAJBAN A HÚSEVŐK?

Egy-két hét erejéig valóban tanácsos teljesen kiiktatni a húsféléket az étrendünkből, és inkább halféléket fogyasztani. Ha azonban sikerült rendbe hoznunk a szervezetünket, a húsok visszaépíthetők az étrendbe - természetesen csak mértékkel. A legjobb, ha sovány fehér húst fogyasztunk, de havonta egyszer bátran ehetünk valamilyen vörös húst is. A lényeg, hogy kúrától függetlenül a húsokhoz nyers, legfeljebb párolt zöldséget fogyasszunk. Ha rizzsel vagy burgonyával fogyasztjuk a húst, az túl nagy megterhelés a szervezetnek, és azonnal  megindul a savképzés. Mivel a kúra során semmilyen állati eredetű tejtermék nem fogyasztható, a hús  nem helyettesíthető sajttal vagy tojással.

VÁLTOZATOS, GYÓGYÍTÓ ÉTREND

Nem csak a cukrot, de a mesterséges édesítőszereket is el kell hagynunk. Jó hír azonban, hogy növényi édesítőszerrel vagy kis mennyiségű mézzel édesebbé tehetjük a mindennapokat. Az olyan, magas szénhidráttartalmú ételektől is meg kel válnunk, mint a fehér lisztből készült termékek, fehér rizs, tésztafélék. Ezek azonban helyettesíthetők például kölessel, hajdinával, bulgurral, barna, illetve basmati rizzsel, valamint szigorúan élesztőmentes, teljes kiőrlésű termékekkel.

Mivel a szervezetnek szüksége van a zsírra, az étrend csak az állati eredetű zsiradékot tiltja. Azonban a hidegen sajtolt olajok, mint az olíva-, a tökmag-, a lenmagolaj kiváló ízesítőként funkcionálhatnak a zöldségeken és a salátákon. A legjobb hőkezelés nélkül fogyasztani és utólag az ételhez adni. Édességéhségünket natúr mandulával, dióval elégítsük ki.


VALÓBAN KELL A KOFFEIN?

A lúgosítás alatt tilos a kávé, mivel rengeteg savasító anyagot tartalmaz. Igyunk helyette tiszta, natúr vizet, esetleg citromos vizet. Kerüljük a gyümölcsleveket, szénsavas, rostos üdítőket, szigorúan csak vizet ihatunk a lúgosítás ideje alatt. Alkalmanként ihatunk egy-egy csésze zöld teát vagy valamilyen gyógyteát, így akár le is szokhatunk a kávéról. Ha egy ideig csak tiszta vízből és minőségi tápanyagokból jutunk energiához, nem is fogjuk kívánni a hirtelen felpörgető, erős feketét. Hiszen minőségi táplálékainkból bőven lesz erőnk és energiánk mindennapi teendőinkhez.

hirdetes

MINTAÉTREND 1 HÉTRE
Minden reggel éhgyomorra idd meg egy egész citrom facsart levét. Utána fogyassz e! egy pohár natúr vizet is.
1.    NAP
Egy szelet élesztőmentes tönkölykenyór vagy pászka padlizsánkrémmel, kígyóuborkával, citromos víz

Tízórai: Grépfrút
Ebéd: Egy csésze köles legalább háromféle, roppanósra párolt zöldséggel (brokkoli, cukkini, piros kaliforniai paprika)

Uzsonna: 2 alma

Vacsora: Nagy adag zöld nyers saláta fokhagymás, olívaolajos öntettel, paradicsomkarikákkal, tetején tökmaggal vagy dióval
2.    NAP
Reggeli: Egy csésze köles egy teáskanál mézzel
Tízórai: 1 körte
Ebéd: Egy szelet párolt vagy grillezett lazacfiié, háromféle friss, nyers zöldséggel, olívaolajos öntettel, citrommal

Uzsonna: 2 alma 

Vacsora: Egy szelet élesztőmentes tönkölykenyér cukki-nikrémmel
3.    NAP
Reggeli: Egy csésze bulgur mézzel és fahéjjal

Tízórai: 2 narancs
Ebéd: Egy csésze basmati rizs párolt zöldségekkel
Uzsonna: Kígyóuborka, kaliforniai paprika, paradicsom fokhagymás, olívaolajos öntettel
Vacsora: Egy szelet élesztőmentes tönkölykenyér 3 féle nyers zöldséggel, póréhagymacsírával
4.    NAP
Reggeli: Egy szelet élesztőmentes tönkölykenyór, egy mokkáskanál méz, egy csésze zöld tea
Tízórai: Bármilyen bogyós gyümölcs
Ebéd: Egy szelet grillezett halfiié legalább 2-3 féle zöldségből álló nyers salátával, lenolajöntettel
Uzsonna:  Egy marék dió vagy natúr mandula

Vacsora: Fél csésze barna rizs paradicsomsalátával
5.    NAP
Reggeli: Fél csésze köles kevés mézzel, egy maréknyi bogyós gyümölccsel

Tízórai: 2 alma

Ebéd: Saláta zöld salátából, paradicsomból, olajbogyóból, kígyóuborkából, tofuval

Uzsonna: 2 narancs

Vacsora: Egy szelet élesztőmentes tönkölykenyér vöröslencse krémmel
6.    NAP
Reggeli; Egy szelet pászka avokádókrémmel

Tízórai: Grépfrút
Ebéd: Egy szelet grillezett halfiié gyümölcssalátával

Uzsonna: Kígyóuborkakarikák olívaolajos öntettel

Vacsora: Egy csésze babcsírasaláta egy szelet élesztőmentes tönkölykenyérrel
7.    NAP
Reggeli: Fél csésze köles curryvel és fahéjjal ízesítve

Tízórai: 2 alma

Ebéd: Szendvics egy szelet élesztőmentes tönkölykenyérből, bármilyen csírából, párolt cukkinivel vagy padlizsánnal a tetején, mellé nagy adag paradicsomsaláta
Uzsonna: 1 narancs, 1 marék dió
Vacsora: Háromféle zöld saláta pirított fenyőmaggal, olívaolajos öntettel

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Szótár

E-vitaminok

Az E-vitaminok   Legjobb E-vitamin forrásaink a növényi olajok, tehát a napraforgó-,... Tovább

P-vitamin

Flavonoidok. Egyes vérzékenységgel járó, a skorbuthoz hasonló betegségek tiszta C-vitaminnal... Tovább

Tovább a lexikonra