A zsír elítélése óta az emberek több cukrot, finomított szénhidrátot és feldolgozott élelmiszert kezdtek el fogyasztani. A zsírok azonban önmagukban nem rosszak, ha megfelelő típusát fogyasztjuk. Most 10 olyan magas zsírtartalmú ételt hoztunk el, amelyek valójában hihetetlenül egészségesek és táplálók!
1. Avokádó
Az avokádó különbözik a legtöbb más gyümölcstől. Míg a legtöbb gyümölcs elsősorban szénhidrátot tartalmaz, az avokádó zsírokkal van feltöltve. Valójában az avokádó körülbelül 77% -os zsírt tartalmaz kalóriával, ami még nagyobb zsírt jelent, mint a legtöbb állati takarmány.
A benne található fő zsírsav egyszeresen-telítetlen zsír, az oleinsav. Ez az olívaolajban is meghatározó zsírsav, amely különböző egészségügyi előnyökkel jár.
Az avokádó az étrendben a legjobb káliumforrások közé tartozik, még akkor is, ha 40% -kal több káliumot tartalmaznak, mint a banán, ami tipikusan magas káliumtartalmú étel. Az avokádó is magas rostforrás, és tanulmányok kimutatták, hogy csökkenthetik az LDL-koleszterint és a triglicerideket, miközben növelik a HDL ("jó") koleszterint.
2. Sajt
A sajt hihetetlenül tápláló. A kalcium, a B12-vitamin, a foszfor és a szelén nagy forrása, és mindenféle egyéb tápanyagot tartalmaz.
A sajt fehérjében is nagyon gazdag, hiszen egyetlen vastag szelet 6,7 gramm fehérjét tartalmaz, ugyanúgy, mint egy pohár tej.
A többi nagy zsírtartalmú tejtermékhez hasonlóan a sajt olyan erős zsírsavakat is tartalmaz, amelyek mindenféle előnyhöz kapcsolódnak, beleértve a 2. típusú cukorbetegség csökkent kockázatát is.
3. Étcsokoládé
Antioxidánsokat is tartalmaz, méghozzá ez az egyik legmagasabb pontszámot mutató élelmiszer, még a fekete áfonyát is túlszárnyalja. A benne lévő antioxidánsok némelyikének erős biológiai aktivitása van, csökkenthetik a vérnyomást, és megvédhetik a vérben lévő LDL-koleszterint az oxidációtól.
Tanulmányok azt is mutatják, hogy a hetente 5 vagy több alkalommal étcsokoládét fogyasztó emberek kevesebb mint fele szívbetegségben halnak meg, mint azok, akik nem esznek étcsokoládét.
Vannak olyan tanulmányok is, amelyek azt mutatják, hogy az étcsokoládé javíthatja az agy működését, és megvédheti a bőrt a károsodástól, amikor a napsütést érinti.
Csak győződjünk meg róla, hogy minőségű étcsokoládé válasszunk, amelynek kakaó tartalma legalább 70%.