Számtalan diéta létezik, melyeket a tartós életmódváltásra kell alapozni. Egyértelmű (kéne, hogy legyen), hogy fogyókúrákat nem lehet egy egész életen át tartani, ez nem is lehet opció. A legtöbb ember vagy a sósat vagy az édeset imádja, ezért a hosszan tartott étrendi szokásokat számukra úgy kell kialakítani, hogy abba beleférhessenek a desszertek is.
Desszertek hízás nélkül
Vastag falú serpenyőben sütöttem meg 3 tortalapokat. Ez először nehézkesnek tűnhet, de ha valaki belejön, hogyan is kell így sütni, akkor sokkal egyszerűbb, mint a sütőt használni. Én személy szerint imádom a serpenyős süteménytésztákat és pizzalepényeket is.
Az én serpenyőm alja 20 cm-es. Tojásonként írom le, mik a mennyiségek, hogy lehessen egyszerűen módosítani, ha szükséged van rá eltérő méretű serpenyő esetén: minden tojáshoz 30 gr darált mák, 20 gr eritrit, negyed dl víz az alap, ehhez jön még a zsiradék, csipet só és szódabikarbóna. A következőképpen készítettem a lapokat egyesével:
• Tortalapok
ketté választunk 2 tojást, a 2 sárgáját elkeverjük 60 gr darált mákkal, 40 gr eritrittel, fél dl vízzel, némi szódabikarbónával, csipet sóval. A serpenyőben felmelegítjük 1 evőkanál kókuszzsírt, hozzáöntjük a masszához, ami visszamarad, abban sütünk (mivel hozzáöntjük, csak olvasszuk, de ne hevítsuk, mert akkor hirtelen megsüti maga körül a masszát...). A tojásfehérjékből kemény habot verünk és alaposan beleforgatjük a masszába. Az egészet a serpenyőbe öntjük, lefedjük és a lehető legkisebb lángnál is kisebb lángon (visszafelé, kikapcsolás felé forgatva a tűzhely gombját, a rózsa közepes volt) sütjük, amíg azt nem látjuk, hogy jól átsült. Nálam ez kb. 15 perc volt. A következő lépés akár ki is hagyható, ha bízunk benne, hogy teljesen átsült: nagyon óvatosan mozgassuk meg, csúsztassuk tányérra, majd fordítsuk rá a serpenyőt, fordítsunk egyet rajta, így most a másik felét tudjuk 1-2 percig sütni. Én így csináltam. Mikor megsült, kicsúsztattam egy tányérra, ekkor még nagyon puha volt és törékeny, meg kell várni, míg teljesen kihűl, mielőtt bárhova tovább mozgatjuk.
• Kókuszos csokoládékrém
1 dl Cocomast 1,5 dl vízzel, 50 gr kókuszreszelékkel, kb. 2 enyhén púpozott evőkanál kakaóporral, felforralunk, majd 2 darab tojássárgájához ízlés szerint eritritet adunk és ezt habosra verjük. A felhabosított tojássárgáját kevergetés belecsurgatjuk a felforrósított krémbe, megkérhetünk valakit, hogy gyorsan kevergesse fakanállal (kellhet a segítség, ha nem szeretjük a tojásrántottát a sütiben!). Itt nem mértem, mennyi eritritet tettem bele. Mindenki más édességűen szereti a krémeket. A sárgájával már csak kevés ideig kevergessük a tűzhelyen, majd húzzuk le. Hűlés közben néhányszor keverjük meg.
• Kenés
Ha a krém is teljesen kihűlt, megkenhetjük kétszer a tortalapokat. A legszélső fél-1 cm-t hagyjuk ki mindkét rétegnél.
• Csokoládé
A tetejére 2 evőkanál kókuszzsírból kevertem be csokoládékrémet úgy, ahogy a korábbi cikkben (http://www.vitalzone.hu/csokolade-ami-nem-hizlal.html ) írtam itt az vitalzoneon. (A szokásos módon: annyi holland kakaóport és eritritet tettem hozzá, amennyit csak felvett, így sűrű lett, majd némi Cocomas-szal higítottam kenhető állagúra). Megpróbálkozhatunk a vízgőz feletti melegítéssel is, hogy kenhetőbb legyen. Megkenjük óvatosan a torta tetejét, ügyelve, hogy ne nyomjuk ki alóla a krémet. Megszórjuk a tetejét kókuszreszelékkel, esetleg tehetünk rá pár szem mazsolát, majd ment a hűtőbe.
• Várakozás
3 óra után már lehetett szeletelni, de csak elég vastagokra, összesen 8 szeletre. Legjobb, ha egy teljes éjszakára hűtőbe tudjuk tenni, mert akkor olyan szépen összeáll, hogy vékonyakra szeletelhetjük úgy, hogy az egész tortából kijöhet 16 szelet.
Jó étvágyat!
Szerző:
Borbély Angi – Angelocska
Angelocska – Workout Girl