A Japánból származó matcha zöld tea a világ egyik legkiválóbb minőségű por formájában kapható teája. A Camellia sinensis (tea) leveleiből készült port a legnagyobb gonddal és odafigyeléssel készítik, és az oxigéntől illetve a napfénytől elzárva tárolják, hogy minél tovább megőrizhesse csodás színét és antioxidáns tulajdonságait.
A Távol-Keletem már legalább egy évezrede fogyasztják a tea ezen fajtáját, a tudatos, egészséges étkezés modern hullámának köszönhetően az utóbbi években a nemzetközi piacot is elkezdte meghódítani.
Miért érdemes matcha teát inni?
1. Antioxidánsokban gazdag
Rengeteg nyers gyümölcs, zöldség és még az étcsokoládé is tartalmaz antioxidánsokat, amelyek több ízben is hozzájárulnak a szervezet védelméhez. Egy tálkányi matcha tea ötször annyi antioxidánst tartalmaz, mint bármelyik másik élelmiszer.
2. Tele van katechinnel és EGCG-vel
Nem minden antioxidáns egyforma. A zöld tea úgynevezett katechineket tartalmaz, amelyek a leghatékonyabb, legegészségesebb antioxidánsok közé tartoznak. A zöld teáhkban jelen van az úgynevezett epigallokatekin-gallát (EGCG), amely bizonyítottan elősegíti a szervezetet a rák elleni küzdelemben. Az EGCG minden zöld teában jelen van, de a matchában akár 100-szor több is lehet belőle, mint bármely más teafélében.
3. Nyugtató hatású
A kínai taoista és a japán zen buddhista szerzetesek már egy évezrede használják a matcha teát, hogy kellően nyugodt, de még éber állapotba kerülhessenek meditációikhoz. Mint kiderült, ez az állapot a tealevelekben található L-teanin nevű aminosavnak köszönhető. Az L-teanin fokozza az agy alfahullámainak számát, ami a jellegzetes fáradtságérzet nélkül nyugtatja le az elmét.
4. Javítja a memóriát és segít koncentrálni
Az L-teanin továbbá a dopamin és a szerotonin termelését is fokozza. Ez a két vegyület felelős a hangulat szabályozásáért, a memória javításáért és a koncentrálóképesség biztosításáért is. A következő oldalon folytatom, megéri lapozni egyet!
5. Fokozza az energiaszintet és az állóképességet
Még a legendás japán szamurájok is fogyasztottak néha matcha teát a csatákra való felkészüléskor, hogy több energiát gyűjtsenek össze a küzdelemhez. Habár a matcha tea rengeteg koffeint tartalmaz, ezen hatása első sorban más tápanyagainak köszönhető. A fokozott állóképesség egy tálka tea elfogyasztása után akár 6 óráig is érződhet, raádásul az L-teaninnak köszönhetően nem lépnek fel az egyéb stimulánsokra jellemző mellékhatások (például fáradtság és magas vérnyomás).
6. Segít a súlyleadásban
Az előbb említett katechinek és EGCG több mindenért is felelősek. A kutatások szerint a katechinek a testtömeg-indexre is pozitív hatással lehetnek, ezért a zöldtea-fogyasztás, különösen a matcha tea fogyasztása segíthet az elhízás elkerülésében.
7. Méregteleníti a szervezetet
A levelek leszüretelése előtt három héttel a teákat letakarják, hogy megvonják tőlük a napfényt. Ez drasztikusan megnöveli bennük a klorofiltermelést, ami gazdag zöld színükért felelős. A matcha egyébként hatékony méregtelenítő is, és képes kivonni a nehézfémeket és a különböző mérgetket a szervezetből.
8. Erősíti az immunrednszert
A matcha teaában található katechinek antibiotikus hatással rendelkeznek, amivel a szervezet általános egészségét is támogatják. Egyetlen tálka matcha tea egy jó adag káliumot, A- és C-vitamint, vasat, fehérjét és kalciumot tartalmaz.
9. Javítja a koleszterinszintet
A mai napig nem tisztázott, hogy miért tesz ilyen jót a koleszterinnek a matcha tea, de több kutatás is kimutatta már, hogy azok, akik rendszeresen fogyasztják, alacsonyabb LDL (rossz) koleszterinszinttel rendelkeznek, és szervezetük több HDL (jó) koleszterint tartalmaz.
10. Kiváló íze van
Sok más teával ellentétben, amelyeket cukorral, citromlével, mézzel, vagy más hozzáadott édesítőkkel szokás ízesebbé tenni, a matcha tea magában is nagyszerű ízzel rendelkezik. Ennek köszönhetően ha az ember első sorban pozitív egészségügyi hatásai miatt fogyasztja, akkor nem érzi majd úgy, mintha csak gyógyszert inna.
Mekkora a matcha tea koffeintartalma?
Az egész tealevelek porrá őrlésének köszönhetően a matcha tea több koffeint tartalmaz, mint a hagyományos, szűrővel készített teák. Egy átlagos filternyi zöld tea körülbelül 32 mg koffeint tartalmaz, míg egy teáskanálnyi szertartási (a legjobb minőségű) matcha tea 68 mg-ot.
Hogyan készül a tökéletes matcha tea?
A matcha teát a hagyományok szerint tálból szokás inni. Elkészítéshez szükséged lesz egy közepes méretű tálkára, egy bambusz habverőre, némi forró vízre és természetesen egy adag matcha teaporra. A különböző porok minőségükben élesen eltérhetnek egymástól, ezért igyekezz egy jobb fajtát választani.
Az elkészítéshez először merj két teáskanálnyi port a tálkába egy kis rostán keresztül. Ez után önts a porra 6 dl majdnem forráspontig melegített vizet. Fogd meg a bambusz habverőt (külön matcha teához készítetteket is be lehet szerezni), és cikkcakkos mozdulatokkal kevergesd addig vele a teát, amíg habossá nem válik. Ha mindez kész, a tea a tálkából közvetlenül fogyasztható! Természetesen a tea egy bögrében is elkészíthető a fenti lépések követésével, csak ne felejtsd el habossá keverni, mielőtt meginnád!
A tökéletes matcha limonádé receptje
Egy izgalmas fordulat a pohárba – a matcha limonádé garantáltan a kerti partyk alkoholmentes sztárja lesz majd! Kelleni fog hozzá két bögre forró víz, fél teáskanál matcha teapor, egy bögre kókuszcukor, fél bögre frissen facsart citromlé, 1/4 bögre frissen facsart lime lé, és másfél liter szűrt hideg víz. Öntsd a teaport és a cukrot a forró vízbe. Miután a cukor elolvadt, öntsd hozzá a citrom és a lime levét is. Fagyaszd le az italt 30 percre és szolgáld fel jéggel, esetleg néhány citrom és/vagy lime szelettel a pohár szélén, vagy a pohárban.
Krémes kókuszos matcha latte
Hogy hogyan varázsolhatsz egy matcha teával készült italt még ízletesebbé és egészségesebbé? Máris mutatjuk…Szedj össze 340 gramm teljesen zsíros kókusztejet (forrón), két teáskanál matcha teaport, 1 teáskanál nyers mézet, fél teáskanál moringaport, fél teáskanál organikus kókuszolajat, fél teáskanál tiszta vaníliakivonatot, illetve egy csipetnyi fahéjat, szerecsendiót és gyömbért. A hozzávalók összeszedése tovább fog tartani, mint az elkészítés, ugyanis nincs más dolgod, mint mindent beleönteni egy turmixba, és addig keverni őket, amíg a kész latte habossá nem válik. Némi fahéjjal megszórva szolgáld fel.