Erősítsd meg az immunrendszered, hogy ezen a télen elkerüljön a betegeskedés. A következő módszer nem csupán a szervezeted ellenállókészségét növeli, de még az alakformálásban is segítségedre lehet.
Miért kapjuk el az influenzát?
Gondolkodtál már azon, mi az oka, hogy egyesek gyakrabban betegszenek meg, mint mások? Vagy, hogy valakit sokkal jobban megvisel egy megfázás vagy influenza, míg vannak, akik egy-két nap alatt gond nélkül túl vannak rajta? Mind ki vagyunk téve a baktériumok és vírusok támadásainak a mindennapokban, de hogy megbetegszünk-e, az immunrendszerünk ellenálló képességén múlik.
Ahhoz, hogy erősebb legyen a szervezetünk, tudnunk kell, mihez van köze leginkább az immunrendszerünk működésének. Ez pedig nem más, mint az emésztőrendszer. Az immunrendszerünk építő elemeinek megközelítőleg 70-80%-a beleinkben található, amiből következik, hogy a megfelelő táplálkozás a kulcs az egészséges ellenállókészség kialakításához.
Először is, fel kell tudnunk ismerni az emésztőrendszerünk állapotáról árulkodó jeleket. Vannak tünetek, melyek egyértelműek, például a puffadás, székrekedés vagy épp hasmenés, de bőven akadnak egyéb jelek, amelyekről nem gondolnánk, hogy az emésztőrendszerünk problémáira utalnak. Ilyenek lehetnek például a pattanások, bőrszárazság, kiütések, sőt akár a lelki állapot ingadozása is intő jel lehet.
Tehát, hogy újra építsük és fenntartsuk az egészséges bélflóra működését, jöjjön a három legfontosabb lépés.
1. Csökkentsd a szénhidrát bevitelt:
A belekben élő káros baktériumok legfőbb táplálékául a szénhidrátok és a cukrok szolgálnak. Természetesen nem kell drasztikus módon mindent kizárnod az étkezéseidből, ami tartalmazza ezeket. Segítségül itt egy lista a teljesség igénye nélkül, melyek azok az élelmiszerfélék, amiket jó kerülni, és melyek azok, amelyek kis mennyiségben gond nélkül fogyaszthatóak.
Kerülendő szénhidrátok:
gabonafélék: rizs, búza, árpa, zab
hüvelyesek: bab, szójabab, csicseriborsó, babcsíra
keményítő tartalmú zöldségek: kukorica, tápiókakeményítő, burgonya
Hasznos szénhidrátok:
Gyümölcsök alacsony cukortartalommal, például a bogyós gyümölcsök
Zöldségek, mint a fehérrépa, zellergyökér, sütőtök, brokkoli, sárgarépa, káposzta, uborka stb.
Ráadásul az alacsony szénhidrát tartalmú étrend rövid időn belül súlycsökkenést eredményez, hiszen a jobban működő emésztőrendszer hatékonyabban bontja le a szükségtelen anyagokat, és könnyebben dolgozza fel a szükségeseket.
2. Pótold a hiányzó tápanyagokat:
B-vitaminok, kiváltképp B-12 és folsav: Ha a beleink nem működnek megfelelően, nem képesek felszívni a szükséges tápanyagokat az emésztés során. Ha megtámogatjuk egy B-komplex készítmény kúrával, az immunrendszerünk biztosan meghálálja.
A D vitamin szintén fontos szerepet játszik az immunaktivitásban, ahogy a gyulladások csökkentésében is. A napfényhiány miatt segítségre szorulhat szervezetünk a D3 vitamin ellátásban, főként a téli hónapokban.
A Magnézium a leggyakrabban hiányzó ásványi anyag a szervezetben. Számos jótékony hatása mellett fontos szerepet játszik az emésztési folyamatban, így érdemes időről időre 1-2 hetes magnézium kúrát tartani, kiváltképp a hideg hónapokban.
3. Probiotikumok:
A probiotikumok a bélrendszerünkben élő hasznos baktériumok, melyeknek számos feladata van, segítik az emésztést és a felszívódás folyamatát, méregtelenítő hatással bírnak, szabályozzák a káros baktériumok jelenlétét a bélrendszerben és segítenek a vitamin utánpótlásban az immunrendszernek. Ráadásul a kórokozók ellen leginkább hatásos antitestek előállításában is közreműködnek.
- A probiotikumokat pótolhatjuk az erre a célra előállított gyógyszertári termékekkel, a minőségi készítmények több mint 15 billió jótékony baktériumot tartalmaznak.
- Természetes módszer viszont az erjesztett ételek fogyasztása, úgymint pasztőrözetlen savanyú káposzta vagy egyéb savanyúság, illetve a kefir, joghurt, melyet saját magunk is elkészíthetünk otthon.