notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A köles jótékony hatása

hirdetes

Mire jó a köles? – recept

vitalzone.hu

Jól neveltek nyelnek egyet, és megtartják a véleményüket. Mások felháborodottan tiltakoznak „nem vagyok én madár ” felkiáltással, és már szórnák is az etetőbe. Pedig az elfeledett, tökéletes gabonát, a kölest érdemes újra felfedezni. Megannyi csodás élettani hatása mellett sokféleképpen elkészíthető, olcsó és még szépít is.

A köles hatása a szervezetre

Az elfeledett "ősgabona", tulajdonképpen egy, a perjék családjába tartozó, nagyra növő, egynyári fűféle, ám kétségtelen, hogy szép kalászos fürtökkel tud bólogatni. A köles élettani, egészségre gyakorolt pozitív hatásai egészen egyedülállóak.


A gyomor egyik legjobb gyógyszere, hiszen könnyen emészthető, magas rosttartalma pedig megtisztítja a bélrendszert a salaktól. Így böjtöléskor, tisztító kúrák idején nélkülözhetetlen, de okosan tesszük, ha egész évben rendszeresen beépítjük az étrendünkbe. Mivel nem tartalmaz glutént, lisztérzékenyek, sőt a laktózérzékenyek is fogyaszthatják. Erős lúgosító hatással is bír, és alacsony kalóriatartalmával - miközben gyorsan és hosszabb időre eltelít – jól beépíthető a fogyókúrás étrendekbe.


Szabályozza a vércukor- és koleszterinszintet, magas a kovasav és szilícium tartalma. Az egyik  leggazdagabb magnéziumforrás, de tartalmaz foszfort, mangánt és vasat is.
B-vitaminban is gazdag. Így ha erőtlennek, fáradtnak érezzük magunkat, egy tál köles segíthet. Rendszeres fogyasztása szemmel láthatóan megszépíti, rugalmassá teszi a bőrt, erősíti a hajat és a körmöket. Olyan esszenciális aminosavat tartalmaz, amely növeli a szerotonin-szintet, vagyis benne van egy-egy löket boldogsághormon is.  


Ideális tápláléka a vegetáriánusoknak, mivel gazdag fehérjeforrás.  Lábadozó betegeknek és kismamáknak kimondottan ajánlott a fogyasztása, hiszen erősíti az immunrendszert.


Ennyi érvből azért lehet választani, ugye? Most már csak meg kell tanulnunk, hogyan s mit kezdjünk vele.


Alap a köleskása, ami édesen és sósan egyaránt elkészíthető. Reggelire magvakkal, joghurttal, friss vagy aszalt gyümölccsel kiváló energia- és vitaminforrás. Készülhet belőle leves, köret, főétel, desszert, de még kenyeret is süthetünk köles liszttel.  


Gazdagíthatjuk vele a lecsót, besorolhat bármilyen rizzsel készült rakott ételbe is, hiszen   gyakorlatilag helyettesíthetjük vele a rizst. A köleshez jól illeszkedik a kömény, a koriander, a gyömbér, a petrezselyem, a bazsalikom. Ha édesen készítjük, akkor összeadhatjuk vaníliával, fahéjjal,  kardamommal, kakaóval, mákkal, dióval.

hirdetes


Figyelem! Bárhogyan is készítsük el a kölest, főzés előtt alaposan, többször öblítsük le, mossuk át. Alapfőzés: a megmosott kölest csurgassuk le, tegyük egy lábasba és háromszoros mennyiségű vízzel öntsük fel. Fedő alatt, időnként megkeverve 15-20 percig főzzük, amíg megpuhul. Készíthetjük fele víz, fele tejjel is.


Köret: fokhagymás, kukoricás köles


Hozzávalók:


1 bögre köles
3 bögre víz ( még jobb, ha húslevesben, zöldséges alaplében főzzük)
5 gerezd fokhagyma
1 teáskanál őrölt kurkuma
1 nagy csokor, apróra vágott petrezselyem
1 doboz konzerv kukorica
4 evőkanál olaj


Elkészítés:


Az olajra rádobjuk az egészen apróra vágott fokhagymát, és addig pároljuk, amíg az illata kicsit szelídül. Rászórjuk a kurkumát, megkeverjük, majd jöhet az edénybe a megmosott köles. Felöntjük a vízzel/ alaplével, hozzáadjuk a sót. Fedő alatt időnként megkeverve 15-20 percig főzzük. Hozzákeverjük a kukoricát, hagyjuk, hogy átforrósodjon. Tálaláskor meghintjük az apróra vágott petrezselyemmel.


Tipp: készíthetjük ízlés szerint / párolt, sült / vegyes zöldséggel is.


Egytálétel: lecsós, kolbászos rakott köles


 Hozzávalók:


            1 bögre köles
            3 bögre víz
            1 üveg lecsó/konzerv (a legjobb persze a friss lecsó)
            40 dkg lángolt kolbász felkarikázva
            1 nagy doboz tejföl
            3 gerezd fokhagyma, összezúzva

hirdetes
            20 dkg reszelt  füstölt sajt
            só
            frissen őrölt fekete bors


  Elkészítés:


A megmosott kölest háromszoros vízzel feltesszük főni, fedő alatt időnként megkeverve addig főzzük, amíg megpuhul. A kölest egy közepes tepsibe vagy sütőtálba simítjuk. Egyenletesen eloszlatjuk rajta a lecsót, sózzuk, borsozzuk, majd rárétegezzük a felkarikázott lángolt kolbászt. Egyenletesen megkenjük a zúzott fokhagymával összekevert tejföllel, majd meghintjük a reszelt füstölt sajttal. 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük. Tálaláskor frissen aprított petrezselyemzölddel megszórhatjuk.


Desszert: gyümölcsös kölesfelfújt


Hozzávalók:


1 bögre megmosott köles
3 bögre tej
6 dkg vaj
2 egész tojás.
1 evőkanál vaníliaesszencia
1 citrom reszelt héja
4 evőkanál barnacukor vagy méz
10 dkg mazsola
1 teáskanál sütőpor
15 dkg apróra vágott friss, vagy aszalt gyümölcs
10 dkg mandulaforgács (elhagyható)
csipet só
vaj a kikenéshez


Elkészítés:


A tojásoknak különválasztjuk a sárgáját és a fehérjét. A sárgáját habosra keverjük a vajjal és a cukorral, a fehérjéből csipet sóval kemény habot verünk. A hozzávalókat – a mandulaforgácson kívül – összekeverjük egy nagyobb tálban, beledolgozzuk a vajas tojássárgáját, és óvatosan beleforgatjuk a keményre vert habot. Vajjal kikent tepsibe vagy sütőtálba öntjük. A tetejét meghintjük mandulával,  majd  200 fokra előmelegített sütőben 40 percig sütjük. Magában is nagyon finom, de kínálhatjuk kompóttal, dzsemmel, gyümölcsös öntettel. 
    

Forrás: HVG.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Szótár

Szeder

(Rubus fruticosus)   Eredete, élőhelye   A szeder nemzetségen belül a szeder fajok... Tovább

Sóska

Latin neve (Rumex acetosa)   Eredete, élőhelye   Egész Európában őshonos, de... Tovább

Tovább a lexikonra
akaraterő alakformálás egészség egészséges életmód egészséges táplálkozás életmód