A granolaszeletek papíron egészséges, ízletes nassolnivalók, azonban a boltokban kapható termékek többsége nem csak túl drága, hanem rendszerint tele is van felesleges cukrokkal és egyéb adalékanyagokkal. Szerencsére a granolaszeleteke elkészítéséhez sem drága hozzávalókra, sem pedig konyhai tapasztalatokra nincs igazán szükséged!
Mik a hozzávalók?
• Zabpehely: A zabpehely feloldódó béta-glükán rostokat tartalmaz, amelyek segítenek az LDL (rossz) koleszterinszint csökkentésében, illetve jót tesznek a gyomor egészségének és a vércukornak is.
• Természetes mogyoróvaj: A mogyoróvaj telítetlen zsírsavakat, B-vitaminokat, magnéziumot és fehérjét kínál a szervezetnek.
• Juharszirup: Az íze miatt! Mézzel helyettesíthető.
• Étcsokoládé-darabkák: Tökéletes párosítás a mogyoróvaj ízéhez.
• Tojások: Minőségi fehérjével, egészséges zsírokkal, vassal és egyéb tápanyagokkal látják el a szervezetet. Lentojásokkal helyettesíthetők (ezekről lejjebb bővebben).
Mivel helyettesíthetők a hozzávalók?
Ha valamire érzékeny vagy, vagy szimplán szeretnél egy vegán opciót, akkor íme néhány tipp:
• Gluténmentes változat: A zabpelyhek általában gluténmentesek, azonban a csomagolásuk során glutént tartalmazó anyagokkal érintkezhetnek. Ha fontos számodra a gluténmentes jelleg, akkor ügyelj rá, hogy kifejezetten olyan hozzávalókat vásárolj.
• Diómentes változat: Mogyoróvaj helyett napraforgómagvajat vagy tökmagvajat is használhatsz.
• Tojásmentes, vegán változat: Ehhez „lentojásokra” lesz szükséged. Keverj össze 2 evőkanál őrölt lenmagot (vagy lenlisztet) 5 evőkanál vízzel. Hagyd állni 5-10 percig, majd használd fel a recept szerint a tojások helyett.
Extra hozzávalók
Ez a recept persze nincs kőbe vésve, és ízlés szerint tetszőleges hozzávalókkal is kiegészítheted, hogy ízletesebbé és táplálóbbá tedd. Íme néhány ötlet:
• aszalt gyümölcsök
• datolyadarabok
• kókuszreszelék
• napraforgómag
• tökmag
• chiamag
• bármilyen dióféle
• fűszerek
A granolaszelet receptje
Lássuk tehát, hogy miből mennyi kell a házi granolaszelethez, és hogy hogy készítsd el otthon!
Hozzávalók (16 db egyenlő oldalú szelethez):
• 3 bögre zabpehely
• 3/4 bögre természetes mogyoróvaj
• 1/3 bögre juharszirup
• 1/2 bögre apró étcsokoládédarabka
• 2 organikus tojás sárgája és fehérje
A granolaszelet elkészítése:
1. Melegítsd elő a sütőt 165°C-ra. Közben össze az összes hozzávalót egy tálban.
2. Öntsd a keveréket egy sütőpapírral bélelt, 22x22 cm-es tepsibe, és határozottan nyomkodd bele úgy, hogy mindenütt egyenletesen vastag legyen. Tetszés szerint további étcsokoládé-darabokat is szórhatsz rá.
3. Helyezd a tepsit a sütőbe 15-17 percre, vagy amíg a közepe jól át nem sül. 12 perc után kezdd el sűrűn ellenőrizgetni, nehogy odaégjen.
4. Várd meg, míg a szeletek le nem hűlnek teljesen, majd vágd őket tetszőleges méretű szeletekre.
Ha reggelire szeretnéd fogyasztani őket, akkor készíts melléjük egy szem keményre főtt tojást, vagy edd őket joghurttal, hogy még több fehérjével indíthasd a napot.
A granolaszeletek tárolása
Ha nem fogy el rövid időn belül az összes szelet, vagy csak szeretnél mindig tartalékban hagyni néhány adagot, akkor hosszútávon a fagyasztóban is tárolhatod ezeket az egészséges finomságokat.
Nincs más dolgod, mint megvárni, hogy kihűljenek, majd felvágni, és egy légmentesen zárható dobozban vagy zacskóban a fagyasztóba helyezni őket. Érdemes midnen szeletet külön, vagy sütőpapírba csomagolni, hogy ne fagyjanak össze.
A fagyasztóban így 3 hónapig tárolhatod a szeleteket. Amikor szeretnél enni belőlük, csak vegyél ki néhányat, és óvatosan melegítsd fel őket a mikróban.