Mindannyian vágyunk az otthon ízeire. Gyakran kihívást jelenthet az is, hogy olyan ételekkel megbarátkozzunk, amiknek az ízvilága eltér az egyébként gyerekkorunkban megszokottétól. Nem is beszélve arról, hogy mekkora kihívást jelenthet áttérni egy olyan étrendre, amelyben nem csak az ízesítés, de az ételek összetétele is nagyban eltér attól, amibe belenőttünk.
Most elhoztam Nektek nagymamám almáspitéjének receptjét, amelyben mindent meghagytam úgy, ahogyan ő csinálta, csupán kicsit „finomítottam” rajta annak érdekében, hogy a diétázók, különösképpen a paleo étrendet követők is fogyaszthassák. Garantálom, hogy az íze szinte semmiben nem tér el a nagyiétól! Lássuk!
Milyen hozzávalók szükségesek a paleo almáspite elkészítéséhez?
- 25dkg őrölt mandula
- 13dkg földimandulaliszt
- 4dkg kókuszolaj
- 2db tojás
- 5g útifűmaghéj
- 5g szódabikarbóna
- 2g só
- 30dkg eritrit
- 1kg alma
- fahéj
Hogyan készítsük el a paleo almáspitét?
- Reszeljük le az almát, majd egy lábasban dinszteljük meg az eritrit felével és a fahéjjal!
- A tésztához elsőként keverjük össze a száraz hozzávalókat, majd a keverék közepén készítsünk egy kisebb mélyedést és ide öntsük bele a nedves hozzávalókat!
- Gyúrjuk össze a tésztát!
- Osszuk a tésztát két részletre, majd mindkettőt nyújtsuk ki tepsiméretűre (ideális esetben kb. 20x30 cm).
- Tegyük a kinyújtott tésztát tepsibe, majd 180 fokra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt süssük elő (míg aranybarna nem lesz a teteje)!
- A megsült tésztalapok egyikére halmozzuk rá az almatölteléket, majd fedjük le a tészta másik felével!
- Kenjük meg tojással és 180 fokos sütőben kb. 10 perc alatt süssük készre!
Tipp: A sütemény tetejét dióval is díszítheted még az utolsó sütés előtt.