Fogyókúra idején sok mindenre oda kell figyelnünk: mennyit mozgunk, mennyit eszünk és mit eszünk. Azt már eléggé belénk testálták hogy sok zöldséget és gyümölcsöt kell fogyasztanunk, viszont arra nem gondolunk már, hogy ezeket milyen formában vigyük be a szervezetünkbe. Például te tudtad, hogy nem mindegy milyen színű banánt eszel, ha fogyózol?
Ha hiszed, ha nem, nyugodtan fogyaszthatsz banánt akkor is, ha épp fogyókúrázol. A lényeg az, hogy mindig a megfelelő színűt válaszd. Igen, jól látod, a banán színére gondoltam. Nem elég ugyanis, ha jól kombinálod más élelmiszerekkel, arra is figyelni kell, hogy milyen színű a banán héja, amit megeszel. Plusz ne feledd, hogy soha ne ess túlzásba vele!
Biztosan neked is feltűnt már, hogy a boltok polcain a banánok nem mind egyformák: van közöttük szép sárga, éretlennek tetsző zöld és foltos, túlérett barna is. Most elárulom neked, hogy melyik banán milyen belül, és ezért melyiket kell választanod a diéta idején.
A sárga
Hát a szép sárga banán az, ami mindenki számára a legvonzóbb. Azt sugallja, hogy „szép érett és édes vagyok, gyere egyél meg!” A banán szó mellett az értelmező kéziszótárban is boztosan ilyen színű gyümölcs lenne illusztrációként. Ez az elvileg tökéletesen érett banán azonban, ha éppen fogyásra adtad a fejed és a tested, akkor nem biztos, hogy a legjobb választás.
Ebben az állapotban ugyanis már magasabb a természetes cukortartalma a gyümölcsnek, ami extra szénhidrátot, magasabb vércukrot és folymaatosan raktározó üzemmódot jelent. Ebből kifolyólag magában nem érdemes fogyasztani. Készítsünk inkább belőle diétás muffint, vagy banánpalacsintát, ezáltal a keverékben lévő tojás legalább elnyújtja kicsit a szénhidrát felszívódást.
A barna
Az a banán, amelyiket ilyen állapotban találod a boltok polcain, már valószínűleg túl sok időt töltött jobbról balra pakolászva, és fonnyadt kis ábrázata a lehető legkevesebb vitamint és ásványi anyagot tartalmazza már.
Ami viszont igen magas koncentrációban előfordul benne, az nem más, mint a fruktóz vagy más néven gyümölcscukor, ami a zsírraktárak kialakulásáért felelős. Ezért ha túl sokat fogyasztunk belőle, akkor finoman szólva is lőttek a fogyókúránknak: egyhelyben fogunk topogni, és egy deka sem akar majd leszaladni rólunk. Ezért inkább ne tetézd a bajt egy barna banánnal! Rakj más színűt a kosaradba a vásárlás folyamán!
A zöld
Dobpergést kérek: ez a tuti befutó! Ezt a banánt – amit mi éretlennek szoktunk titulálni – érdemes leginkább megvenni, és a legkönnyebb beépíteni a diétás étrendedbe! Habár az igaz, hogy valóban nem érte még el azt az állapotot, hogy jó édes legyen, de ez nem is baj. Ebben az állapotában a gyümölcs magasabb százalékban tartalmaz keményítőt (ez az, ami átalakul cukorrá az érés során), mint cukrot.
Ennek a keményítőnek a nagy része rezisztens, ami azért jó, mert olyan rostforrás, amit nem emésztünk meg, hanem egyszerűen áthalad a tápcsatornán, és a bélbaktériumoknak táplálékot jelent. A zöld banán ezáltal nem emeli meg úgy a vércukorszintet, és inzulinkiugrást sem okoz. A legjobb választás tehát fogyókúrában, a zöld banán! Pakold tele vele a kosaradat, fogyaszd bátran magában is, és nem kell közben attól tartanod, hogy rosszat teszel vele a szervezetednek!