Aki a vegetáriánus életmódhoz van hozzászokva, biztosan ismeri ezeket a növényeket, és azzal is tisztában van, hogy ezeknek fogyasztása rendkívül fontos – azoknak is, akik nem feltétlenül vegetáriánusok.
Lencse
Zöld, sárga, vagy vörös… Mindegyiknek nagyon magas a fehérjetartalma – számszerűen nagyjából 25 gramm található meg 100 gramm lencsében. Ezek mellett rosttartalma sem elhanyagolható, sőt kevés kalóriával rendelkeznek.
Zabpehely
Ezeknek a gabonaféléknek a fő erősségük a fehérjetartalmuk, ami körülbelül 15gr / 100 gr. Ugyanakkor ennek az ételnek alacsony a glikémiás indexe, tehát hasznos lehet, amennyiben testsúlyunkat szeretnénk egyengetni.
Földimogyoró
Igen, rendkívül nagy a kalóriatartalma, ellenben hasznos zsírokat, és tápanyagokat tartalmaz, melyekre szervezetednek szüksége van. Fehérjetartalma megközelítőleg 27 gramm / 100 gramm, ami rendkívüli, hiszen ez az egyik legnagyobb növényi fehérjével rendelkező étel.
Mandula
Egy maroknyi mandula (nagyjából 35 gramm) 8 gramm fehérjét tartalmaz, viszont emellett rendkívül hasznos szervezetünknek, hiszen rostokban, telített zsírsavakban, illetve antioxidánsokban is gazdag.
Chia mag
Átlagosan 100 gramm chia mag 17 gramm fehérjét tartalmaz, remek megfelelője lehet egy darálthúsnak például.
Kinoa
Ez főként azok számára lehet ismerős, akik gluténérzékenyek, nem feltétlenül képesek a glutént megemészteni. A kinoa egy nagyon tápláló élelmiszer, és emellett rendkívül különleges. Fehérjetartalma 13 gramm / 100 gramm.
Kendermag
Ezt az élelmiszert mostanában kezdik el újra megismerni, felhasználni. A kendermag fogyasztható egészben, illetve hámozott állapotban is. Hozzáadhatod salátákhoz, de minden étkedet képes feldobni.
Szója
Kétségkívül a szója az egyik alapétkük a vegetáriánusoknak. Lisztként, csíraként, vagy tofu formájában... minden esetben azon élelmiszereink közé tartozik, amik kiemelkedően magasak növényei fehérjetartalom szempontjából.
Tökmag
Amellett, hogy antioxidánsokban, rostokban, ásványi anyagokban (főként magnézium és vas) gazdagok, ezek a magok fehérjetartalma átlagosan 20%. Fogyasztásuk rendkívül hasznos szervezetünk egészsége szempontjából. Tekinthetünk rájuk nassolnivalóként, szórhatjuk őket leveseinkre, vagy salátáinkba.