Itt a nyár, sokkal könnyebb a diétát tartani, hiszen rengeteg zöldség és gyümölcs közül válogathatunk. Sok embernek gondot jelent, hogy nem igazán szereti a különböző salátaleveleket, ki mondja azonban, hogy egy salátához kötelező azokat felhasználni? Mutatok most 10 saláta ötletet, ami nélkülözi az unalmas salátaféléket.
Fekete bab, kukorica és avokádó chilis-mézes öntettel
Ez a saláta a vegetáriánusok egyik kedvenc étele, hiszen önmagában és csipsszel mártogatósként fogyasztva is remek választás. A mexikói hangulatú saláta különlegessége a picit édes, picit csípős öntet, ami az alapokhoz adva tökéletes kombinációt alkot.
Grillezett spárga feta sajttal
Az egyik legegyszerűbb recept: csak fűszerezd és grillezd meg a spárgát, majd adj hozzá egy kevés felkockázott fetát és locsold meg egy kanálnyi olvivaolajjal. Tökéletes kiegészítője lehet egy szelet teljes kiőrlésű kenyér, amivel ráadásul kitunkolhatod a maradékot is.
Thai quinoa friss fűszernövényekkel és lime szósszal
Az egészséges életmódot követők álom-receptje, minden összetevője tele van értékes tápanyaggal, gyorsan elkészíthető, ízlésesen lehet tálalni, ráadásul isteni finom. Csak főzd meg a quinoát, keverj hozzá különböző zöldségeket ízlés szerint (uborka, répa, paprika, zöldhagyma), fűszerezd, majd locsold meg egy kevés lime-mal. Ha laktatóbb ételre vágysz, adj hozzá csirkét, vagy rákot.
Sült paprika feta sajttal, fenyőmaggal és bazsalikommal
Ha legközelebb grill partira vagy hivatalos, készítsd el ezt a salátát, amellyel biztos sikert fogsz aratni, hiszen remek kiegészítője szinte bármilyen sült húsnak. A sütőben sült paprikát kihűlt állapotban keverd össze feta sajttal, fűszerezd, majd szórd meg egy maroknyi fenyőmaggal és bazsalikommal. A mediterrán ízvilágnak senki nem fog tudni ellenállni! A következő oldalon még több finomság vár!
Currys csirke szőlővel és kesudióval
A currynek köszönhetően kissé indiai ízvilág keveredik az édes szőlővel, és a ropogós kesudióval mennyei kombinációt alkotva. A csirkét főzd össze a curryvel (adhatsz hozzá egy kis tejszínt, ha lágyabb ízre vágysz), majd szórd meg a kesudióval és néhány félbevágott, kimagozott szőlővel. Tálald magában, vagy teljes kiőrlésű pirítóssal, esetleg pitával.
Eper és narancs citromlével és mentával
Az édesszájúakra is gondoltunk, hiszen természetesen gyümölcsből is készíthetünk salátát. Moss meg és szeletelj fel egy csésze epret és egy egész narancsot, majd locsold meg pár csepp citromlével és bolondítsd meg néhány apróra vágott mentalevéllel. Ha így esetleg nem lenne kellően édes, használj egy kis mézet, vagy édesítőt. Ez a saláta tele van vitaminnal, frissítő, és desszert helyett tökéletes választás a meleg nyári napokon.
Friss kukoricasaláta bazsalikommal és zöldhagymával
A kukoricát szinte mindenki szereti, és ez a verzió pillanatok alatt elkészül: csak add a kukoricához az apróra vágott bazsalikomot és a zöldhagymát, és kész is a friss és finom saláta, amit önmagában is fogyaszthatsz vacsorára, vagy add sült húsok mellé köretként.
Reszelt répa citromos-dijoni mustár öntettel
Reszeld le a répát, nyomkodd ki a levét, locsold meg citromlével, keverj hozzá mustárt, fűszerezd ízlés szerint és már kész is. Tálald hamburgerrel, grillezett csirkével vagy szendvics mellé.
Thai uborkasaláta mogyoróval
Az egyik legfrissítőbb nyári saláta, amit késztíthetsz. A felszeletelt uborkához adj néhány vékony szelet lilahagymát, az egésznek az ízét pedig a sós-savanykás öntet fogja adni: egy fél lime leve, fokhagyma, olaj, méz vagy barnacukor, és halszósz. Az összhatás tényleg olyan lesz, mintha Thaiföld valamelyik kis szigetén fogyasztanál egy salátát.
Caprese saláta balzsamecettel
A közismert caprese saláta talán a legegyszerűbb salátafélék mellőzésével készült étel. Csupán szeletelt paradicsomot és mozzarellát kell egy tányérra helyezni, majd megszórni oregánóval, bazsalikommal sóval és borssal. Így magában is fogyasztható, de ízlés szerint lehet rá locsolni olviaolajat vagy balzsamecetet is. Ha kiadósabb vacsorát szeretnél, piríts hozzá néhány szelet baguette-et.