3. Paradicsomszószos tészta
Tálald a nyár ízeit ezzel a könnyedén elkészíthető, tésztás finomsággal!
Hozzávalók (6 adag):
• 1 kg érett paradicsom (lehetőleg szilvaparadicsom)
• 1/4 bögre friss bazsalikomlevél
• 1 evőkanál lapos levelű petrezselyem
• 1 evőkanál feldarabolt fokhagyma (2 gerezdből)
• 1/4 bögre extra szűz olívaolaj (plusz egy kevés a megöntözéshez)
• Durvaszemű só és frissen őrölt bors
• 450 g spagettitészta
• Parmezán sajt, reszelve (ezt nem muszáj, de tálaláshoz jól jön)
Elkészítés
1. Darabolt apróra a paradicsomokat, a bazsalikomot, a petrezselymet, és a fokhagymát, majd keverd össze őket némi olívaolajjal. Egy másik lehetőség egy turmixban néhány nyomással egyszerre összevágni és összekeverni őket – ilyenkor is öntsd közéjük az olívaolajat, még a turmixolás előtt.
2. Forralj fel egy nagy fazék sós vizet, majd óvatosan öntsd bele a tésztát, amit ez után főzz ki.
3. Szűrd le a tésztát, majd öntsd át egy nagy tálba, és öntsd rá az előbb készített paradicsomszószt is. Ha követted a recept mennyiségeit, hat adag kell, hogy kijöjjön belőle. Némi parmezánnal és borssal tálald, ízlés szerint!
4. Csibefalatok
Jöhet néhány falat ropogós bundában megsült csirkehús? Gyakorold ezzel az egyszerű recepttel a panírozást, hogy más hasonló fogásokat is elkészíthess ezzel a technikával.
Hozzávalók (4 adag)
• 2 db 450 grammos csirkemellfilé
• 1 bögre panko morzsa
• 1/3 bögre reszelt parmezán sajt
• Durvaszemű só
• 1 evőkanál zöldségolaj
• 3 nagy tojás, enyhén felverve
• Sütőolaj spray
• Ízlés szerint valamilyen szósz a tálaláshoz (ehhez néhány tippet olvashatsz az elkészítés lépései alatt)
Elkészítés
1. Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra, és vágd fel a csirkehúst 5 cm-s darabokra.
2. Fogj egy sütőtálcát, szórd szét rajta a panko morzsákat, majd helyezd a tálcát a sütőbe, hogy aranybarnára pirítsd őket (ez nagyjából 6-8 perc lesz majd).
3. Öntsd át a morzsákat egy sekély tálba, majd add hozzá a parmezán sajtot, és fél evőkanál sót. Önts ezekre egy kis olívaolajat, majd jól keverd össze őket.
4. Fogj két másik sekély tálat, és az egyikbe üsd bele a tojásokat, a másikba pedig önts lisztet.
5. Tekerd fel a sütő hőfokát 230°C-ra.
6. Fogj egy sütőrácsot, fújd le a sütőolaj sprayvel, és helyezd egy sütőtálcára. Ez után fogd az előbb vágott csirkedarabokat, és előbb mártogasd őket a lisztbe (rázd le a felesleget), majd a tojásba, végül pedig vond be a megpirított panko morzsákkal – szükség esetén nyomkodd a alaposan őket húsra. Az így bevont csirkedarabot helyezd a rácsra, majd jöhet a következő.
7. A bepanírozott csirkedarabokat helyezd a sütőbe a ráccsal és a sütőtálcával együtt, majd süsd őket 12 percig, de közben 6 perc után fordítsd meg őket.
A kész csibefalatokat valamilyen szósszal tálalhatod. Ha szeretnél valamivel különlegesebbet a sima ketchupnál, akkor íme két ötlet:
• Mézes-mustáros szósz: Keverj össze 3 evőkanál dijoni mustárt, 2 evőkanál mézet, és 2 evőkanál majonézt.
5. Lencseleves
Ha egy levest meg tudsz csinálni, akkor ezt alaptudást rengeteg másik leves elkészítéséhez is felhasználhatod madj!
Hozzávalók (1 adag)
• 1 teáskanál extra szűz olívaolaj• 1/2 vöröshagyma, apróra darabolva
• 1 sárgarépa, apróra darabolva
• 1 szál zeller, apróra darabolva
• 1 gerezd fokhagyma, apróra darabolva
• Durvaszemű só és őrölt bors
• 430 ml csirkehús-, vagy zöldségleves alaplé
• 3/4 bögre főtt lencse, leöblítve és leszűrve
• 2 teáskanál vörösborecet
Elkészítés
1. Fogj egy közepes lábast, majd önts bele némi olívaolajat és kezdd el melegíteni közepes lángon.
2. Add hozzá a vöröshagymát, a répát, a zellert, és a fokhagymát, majd szórd meg némi sóval és borssal.
3. Főzd, és időnként kevergesd meg a lábas tartalmát, amíg a vöröshagyma meg nem puhul benne – ez nagyjából 3-5 perc lesz majd.
4. Öntsd az alaplét a lábasba, majd forrald fel és főzd így 5 percig.
5. Öntsd a lencséket is a lábasba, és főzd addig, míg a lé kissé sűrűbbé nem válik – ez is nagyjából 3-5 percet vesz majd igénybe.
6. Végül öntsd és keverd bele a vörösborecetet a levesbe, és adj hozzá egy kis sót és borsot.