Manapság rengeteg különböző fajtáról lehet hallani, újabbnál újabb növényekből készült olajak árasztják el a bioboltok polcait, kisebb-nagyobb kiszerelésekben az olcsóbb kategóriától a nem kifejezetten pénztárcabarát verzióig. Sokszor tanácstalanul állsz a kínálat előtt, mert fogalmad sincs, mire lehet, és mire érdemes használni ezeket a termékeket? Íme néhány népszerűbb olaj, és azok felhasználási módjai.
Lenmagolaj
Felhasználása: saláták, turmixok, hideg ételek
Csupán egy teáskanál lenmagolaj 7 gramm linolénsavat tartalmaz, amely a 3 legfontosabb omega-3 zsírsav egyike. Számos kutatás kimutatta, hogy a megnövelt omega-3 bevitel segít megőrizni szívünk egészségét és csökkenti a szervezetben kialakult gyulladást. A lenmagolaj igen érzékeny a hőre, ezért nem alkalmas főzésre, használd inkább hideg ételek elkészítéséhez. Néhány embernek esetleg különös lehet az olaj íze, ezért talán érdemes fokozatosan hozzászoktatni magad a használatához, amire remek módszer, ha turmixhoz adod hozzá, így biztosan nem fogod kiérezni az ízét!
Kendermagolaj
Felhasználása: saláták, turmixok, hideg ételek
Habár a kendermagról nem a saláta jutna először eszedbe, ne ijedj meg, a cannabis magja nem lesz rád bódító hatással, mint a szárított növény elfüstölése. A lenmagolajhoz hasonlóan tele van hasznos zsírsavakkal, az ízére pedig jellemző a kissé földes beütés. Használata szintén hideg ételekhez ajánlott, hiszen ez az olaj sem bírja a melegítést. A konyhán kívül is számos felhasználási módja van, tökéletes például a bőr ápolására, fiatalabbá, ragyogóbbá varázsolva azt.
Különböző diófélék olaja (dió, makadámiadió, argándió)
Felhasználása: saláták, hideg ételek, főtt ételek ízesítése
A magvakból készült olajok, mint a mogyoró, a makadámdió és egyéb diófélék kiváló pörkölt hatást kölcsönöznek bármilyen ételnek, amihez használod. Nem a legolcsóbb olaj, ám egyszerre néhány csepp is elegendő a különleges hatás eléréséhez, így egy üveget igen sokáig tudsz használni. Keverj egy keveset tésztához, rizshez, zabpehelyhez, vagy locsolj belőle a salátára, grillezett zöldségekre, vagy halételekre, azonban főzésre ez az olaj sem alkalmas, mivel nagyon hamar megég.
Olívaolaj
Felhasználása: főzés, sütés, párolás, marinálás, stb.
Az olívaolaj igazi kincs a konyhában, rendkívül széleskörűen lehet vele dolgozni, az íze pedig semleges, így minden ételhez remekül illik. A mediterrán országokban régóta töretlen népszerűségnek örvend, és ezt a vonalat már más országok lakói is követik. Ez leginkább annak köszönhető, hogy számos jótékony hatása van szervezetünkre, például csökkenteni a koleszterin szintet, szebbé teszi bőrünket és hajunkat, valamint felturbózza az anyagcserénket. A legjobb, ha az extra szűz olíva olajat választod, amely a legelső sajtolásból származik, ezért a legjobb minőségű is. Használható főzéshez, sütéshez, de remek kiegészítője lehet bármilyen salátának is.
Kókuszolaj
Felhasználása: sütés, főzés
A napjainkban igen népszerű kókuszolaj elsősorban sütéshez ajánlott, de alkalmas főzésre is, továbbá a vaj remek helyettesítője lehet állagának köszönhetően. Rendkívül magas szaturált zsír-tartalommal bír, amely egyes kutatások szerint segítség lehet a fogyókúrázók számára, továbbá a cukorbetegek számára is kedvező hatású a fogyasztása az inzulin szinten tartásának érdekében; azonban a szívbetegséggel élők számára nem feltétlenül ajánlott a használata, mert minimális értékben növelheti a koleszterin szintjét.