A rost fontos a megfelelő emésztés szempontjából, hiszen nagyban befolyásolja a belek és az anyagcserefolyamatok egészségét. A magyar emberek nagy százaléka nem fogyaszt elegendő rostot, amelytől emésztési folyamataik sokkal lassabban mennek végbe, emiatt pedig számos betegség kialakulhat. A rost is két fő típusból áll. Most elmondjuk mi a különbség az oldható és oldhatatlan rost között!
Mi is a rost?
A növényi anyag emészthetetlen része. A táplálékrost két fő típusból áll. Az oldható rost könnyen feloldódik a vízben, és a bélnek a vastagbélben ismert részében gélszerű anyaggá bomlik. Az oldhatatlan rost nem oldódik vízben, és érintetlen marad, mivel az élelmiszer a gyomor-bél traktuson áthalad.
A rost kifejezés a növényi alapú élelmiszerek minden olyan részét jelenti, amelyet a szervezet nem képes emészteni vagy abszorbeálni. Ellentétben az egyszerű szénhidrátokkal, beleértve a legtöbb kenyeret és cukrot, a rost összetett szénhidrát, és nem emeli a vércukorszintet.
A rostok általában a zöldségekben, gyümölcsökben, teljes kiőrlésű gabonákban és hüvelyesekben találhatók. Elengedhetetlen tápanyag, ami azt jelenti, hogy mindenki étrendjében szerepelnie kell.
A rost előnyei
Az élelmi rostok egészségügyi előnyei bőségesek. Néhányat az alábbiakban ismertetünk:
Oldható rost
- A zsírfelszívódás csökkentése és a súlykezelés elősegítése: Vastag, elterjedt gélként az oldható rostok zsírokat blokkolnak, amelyek egyébként felszívódnának.
- A koleszterinszint csökkentése: Az oldható rost megakadályozza, hogy a bizonyos diétás koleszterin lebomoljon és a szervezet meg tudja emészteni. Idővel az oldható rost segít csökkenteni a koleszterinszintet vagy a vérben lévő szabad koleszterin mennyiségét.
- A vércukor (glükóz) szintjének stabilizálása: Ahogy megakadályozza a zsírok felszívódását, az oldható rost lassítja más tápanyagok, köztük a szénhidrátok emésztési sebességét. Ez azt jelenti, hogy az oldható rostot tartalmazó ételek kevésbé valószínű, hogy megemelik a vércukorszintet.
- A szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentése: A koleszterinszint csökkentésével, a vércukorszint stabilizálásával és a zsír felszívódásának csökkenésével az oldható rostok rendszeres fogyasztása csökkentheti a szívbetegségek és a keringési betegségek kockázatát.
- Egészséges bélbaktériumok táplálása: Néhány oldható rostban gazdag étel táplálja a bélbaktériumokat, mivel a vastagbélben fermentálható, és így segít a baktériumoknak abban, hogy hosszabb ideig fejlődjenek.
Oldhatatlan rost
- A székrekedés megelőzése: Az emészthetetlen anyagként az oldhatatlan rost a gasztrointesztinális traktusban ül, felszívja a folyadékot, és az emésztés egyéb melléktermékeihez ragad, amelyek készen állnak a székletbe való kialakításra. Jelenléte felgyorsítja a megemésztett ételek mozgását és feldolgozását, segítve megelőzni a gyomor-bélrendszeri elzáródást és a székrekedést.
- A divertikuláris betegség kockázatának csökkentése: A székrekedés és a bélelzáródások megakadályozásával az oldhatatlan rost segít csökkenteni a bélelzáródás és aranyér kialakulásának kockázatát a vastagbélben. Ez csökkentheti a vastagbélrák kockázatát is.