Az ősz vége felé közeledve, a Mindenszentek ünnepe után mind az idő, mind a kereskedelem kezd a télre hangolódni. Mindenhol megjelennek a csokimikulások, mazsolás kuglófok és cukorkarikák, szaloncukrok. Mostani cikkemben egy olyan receptet hoztam el nektek, amely egy kicsit még őszi, de már hangolódhatunk vele a karácsony ünnepére. A gesztenye igazán őszi finomság, míg a bejgli a téli ünnepek ikonikus eledele. Most megmutatom, hogyan süthetsz igazán finom gesztenyés bejglit diétásan, hogy az ünnepi menü cukortúltengése miatt se kelljen majd, hogy fájjon a fejed!
Hozzávalók a tészta elkészítéséhez:
- 30 dkg gesztenyeliszt
- 3 dkg eritrit
- 1 dkg élesztő
- 1 csipet só
- 15 dkg laktózmentes vaj
- 0,8 dl laktózmentes tej
- 1 db tojás sárgája
Hogyan készítsd el a tésztát?
Egy kevés langyos tejbe morzsold bele az élesztőt, majd futtasd fel!
Ha sikerült, dolgozd össze a többi hozzávalóval!
Fontos: A só ne érintkezzen közvetlenül az élesztővel, mert gátolja a kelesztő hatást! Ugyanez igaz a túl sok cukorra is, úgyhogy figyelj a pontos adagolásra!
Oszd fel a tésztát 2 egyenlő részre és tedd a hűtőbe pihenni, míg a krémet elkészíted!
Hozzávalók a töltelék elkészítéséhez:
- 40 dkg cukormentes gesztenyemassza
- 2,5 dkg laktózmentes vaj
- 3 dkg vörös áfonya (ízlés szerint)
- 1 db tojás sárgája
- 1 db tojás
Hogyan készítsd el a tölteléket?
Az összes hozzávalót dolgozd össze úgy, hogy krémes állagú pépet kapj! Figyelj, hogy ne keverd túl sokáig, mert akkor fellevegősödik!
Nyújtsd ki a két tésztát, majd egyenként kend meg őket a krémmel és tekerd fel!
Helyezd el a két rudat egy tepsiben úgy, hogy ne legyenek túl közel egymáshoz!
Szükséged lesz még 1db tojássárgájára a megkenéshez.
Kend meg a rudakat a tojással nem túl vastagon, majd ismételd meg ezt újra, ha megszáradt az első tojásréteg!
Ha a második réteg is megszáradt, szurkáld meg a bejglik oldalát villával, majd tedd be a sütőbe és 180 fokon süsd készre!