Mit nekünk goji bogyó, acaí, gránátalma. Csupa betolakodó, miközben van saját igazi magyar superfoodunk. Bocsánat, szuperétkünk. Egy különleges meggyfajta, gyönyörű névvel.
Teljes C-vitamin-szükségletünket kielégítheti egy, a közelmúltban bemutatott magyar meggyfajta: a Pipacs1. A Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Zrt által nemesített fajta igazi superfood: különösen magas antioxidáns- és melatonintartalma mellett vitamin-összetételével is kiemelkedik.
Igaz, nem egy mostani világújdonság, hiszen a 80-as években nemesítették a fajtát. Valahogy bespájzolodott, és csak nemrégiben került elő, hogy újra bevizsgálják. Megérte: különlegesen magas flavonidtartalma, a normál meggyekétől eltérő érési ciklusa miatt. S ezzel új lehetőségek is merültek fel élelmiszeripari felhasználhatóságában is.
A széles körű piaci bevezetésére még várni kell, de a fajta szüretje a napokban zajlott az MKSZN telephelyein.
Megjegyzés: superfoodnak az olyan élelmiszereket nevezzük, amelyek kiemelkedően magas beltartalmi értékkel bírnak, különösen gazdagok vitaminokban, ásványi anyagokban, így jótékonyan hatnak a szervezet egészséges működésére. Divatos superfood pl. a chiamag, a legtöbb bogyós gyümölcs, a kurkuma, a zöld tea stb. Évről évre meg is jelennek a legszuperebb élelmiszerek toplistái. A Pipacs1 a csonthéjas és bogyós gyümölcsök között is kitűnik, antioxidáns-tartalma a legtöbb gyümölcsét meghaladja.
A Pipacs 1 egy rendkívül bőtermő meggyfajta, június 22-25. közé tehető az érési ideje. Gömb alakú gyümölcsei 4-5 grammos tömegűek lehetnek. Héja és húsa egyaránt világos színűek. Íze kesernyés, friss fogyasztásra kevésbé alkalmas, inkább konzerv és cukrászipari célra használható fel. Moníliával szemben toleráns fajta.
Forrás: HVG.hu