Mindenki szeret csinosan öltözködni. Vannak azonban ruhadarabok, amelyeket kifejezetten előnyösnek ítélünk meg magunkon a tükörbe nézve, azonban ha rosszullét kerülget bennünket, akkkor nemcsak, hogy alábbhagyhat komfortérzetünk, de kifejezetten rosszul érezhetjük magunkat legcsinosabb szettjeinkben is. Ilyen alkalmakkor érdemes fokozottan odafigyelnünk táplálkozásunkra, hogy elkerüljük a kellemetlen helyzeteket.
A meleg és a fokozott folyadékveszteség együttesen okozhat olyan tüneteket, mint a vizesedés, a szédülés, vagy enyhe rosszullét. Ezért ha lehet, kerüljük az olyan ételeket és italokat, amelyek még az emésztésünket is elnehezítik és puffadást okoznak. Néhány olyan is ezek közé tartozik, amire talán nem is gondolnál, pedig a hétköznapokban észrevétlenül sokkal több munkát adnak a gyomrodnak, mint amennyivel az elbír.
Mik ezek a puffadást okozó ételek és italok?
Szénsavas italok
Habár manapság egyre több egészséges életmóddal kapcsolatos tanács arra hívja fel a figyelmet, hogy ez az egyik legkárosabb dolog, amit tehetsz a szervezeteddel, sajnos még mindig nagyon sok azoknak a száma, akik naponta fogyasztanak szénsavas üdítőket.
Ez megnöveli a felesleges gáztermelődést, továbbá a fogzománcot is erősen rongálja.
A lehető legjobb az, ha teljesen kiiktatod a szénsavval dúsított italokat az életedből, ám ha nem tudsz lemondani róla, akkor próbálj csak szénsavas ásványvizet fogyasztani, abból is minél kevesebbet.
Só
Az agyonsózott vagy a hozzáadott sót tartalmazó ételek nem feltétlenül puffasztanak ugyan, de egyértelműen vizet vonnak el a szervezetedtől, amit nyáron egyébként sem olyan könnyű pótolni. Hiába tűnik jó ötletnek a strandolásra magaddal vinni egy zacskó chipset, hidd el, hogy nem fog jót tenni az emésztésednek.
Próbálj inkább kevésbé sós ételeket előnyben részesíteni a nyaralás folyamán, így nem kell azon aggódnod, hogy fog állni rajtad a bikini a strandon.
Puffadást okozó zöldségek
Ezek közé tartoznak az oly sokat emlegetett “k-betűs” zöldségek, úgy, mint a karfiol, karalábé, káposzta, vagy a különböző hüvelyesek, mint a bab, vagy a lencse. Az ilyen típusú zöldségek a hosszú távú diétában remekül használhatóak, ám ha épp nyaralásra, vagy wellnessre készülsz, talán nem ez a legjobb választás, hiszen a hirtelen megnövekvő gázképződéstől nem tudod önfeledten élvezni a strandolást.
Rágó
Talán nem is gondoltad, hogy az ártalmatlannak tűnő rágó is ide tartozik, de ha belegondolsz, teljesen logikus, hogy nincs jó hatással az emésztőrendszeredre. Rágózás közben ugyanis hihetetlen mennyiségű levegőt nyelsz, valamint beindul a nyáltermelés, a hasnyálmirigy enzimtermelése, a bélmozgás, és mindez anélkül, hogy azután bármilyen táplálék kerülne a szervezetbe, ez pedig károsíthatja a gyomor nyálkahártyát.
Koktélok
Nyáron, egy forró nap után ki tud ellenállni egy hűs, édes, színpompás koktélnak? Pedig, akármennyire is erős a csábítás, sokkal jobban jársz, ha kihagyod. A koktélok több féle alkohol, üdítő, szirup vagy hozzáadott cukorral készülnek.
Minél több összetevőből áll, és minél színesebb, annál rosszabb hatással lesz az emésztésedre, a másnapi közérzetedről nem is beszélve.
Ha a hangulat úgy hozza, hogy megkívánsz egy finom koktélt, akkor lehetőleg minél tisztábbat kérj: színtelen, pl. rum vagy vodka felhasználásával, cukor vagy ízesített szirupok helyett édesítőszerrel. Így akár egy-egy cukormentes mojito vagy vodka-szóda is beleférhet a nyári estékbe.
Állati eredetű tejtermékek
Aki a tej bármilyen összetevőjére érzékeny, az jól tudja, hogy ha állati eredetű tejterméket fogyaszt, szinte azonnal érezni fogja a gyomrában, hogy valami nincs rendben. Ugyanakkor meglepően magas az olyanok száma, akik nem tudnak róla, hogy bármilyen ételintoleranciájuk lenne, mégis jobban érzik magukat, ha az állati tejterméket növényire cserélik.