A reflux (másnéven nyelőcső reflux vagy GERD) a leggyakoribb emésztési probléma, mely során a savas gyomortartalom visszaáramlik a nyelőcsőbe. A beteg torka és gégéje is irritált, továbbá gyomorégést, émelygést tapasztal, mely többnyire gyomorfájdalommal, valamint savas szájízzel jár. A nyelőcsőbe jutó, savas gyomortartalom felmarja a nyelőcső nyálkahártyáját, és ott gyulladást, súlyosabb esetben fekélyt okozhat. Magyarországon minden második embert érint a rendszeresen vagy alkalmanként előforduló gyomorégés.
Tiltott ételek:
- zsíros ételek (rántott hús, pörköltök, kolbász és szalámifélék, tepertő, szalonna, sült oldalas, májasok, disznósajt, füstölt tarja, bőrös baromfi húsrészek, gulyásleves, töltött káposzta vagy paprika, hasábburgonya, tojásrántotta, lángos, kocsonya, vadas ételek)
- koffein (kávé, fekete tea)
- alkohol (minden formában)
- csokoládé (a benne lévő cukor és a kakaóvaj magas zsírtartalma miatt)
- egyéb cukros ételek (lekvárok, édes befőttek)
- sós rágcsálnivalók (chips, snackek) és olajos magvak (földimogyoró, napraforgó, dió)
- erősen fűszeres, jellemzően magyaros ételek
- savanyú ételek (savanyúságok, citromlé, limonádé)
- szénsavas italok
- erősen mentolos ételek
- citrusfélék (narancs, citrom, kivi)
- almafélék (alma, körte)
- paradicsom
- magas savtartalmú gyümölcslevek, zöldséglevek (narancslé, almalé, paradicsomlé)
- nyers zöldségek általában
- egyes zöldségek (zöldpaprika, karfiol, káposzta)
- hagyma, fokhagyma (mind nyersen, mind zsírban párolva)
- torma, mustár, majonéz
- magas zsírtartalmú tej és tejtermékek (zsíros sajtok, körözött, tejszín, tejföl, vaj)
- elsősorban az élőflórát tartalmazó tejtermékek (joghurt, kefír)
- alacsony zsírtartalmú tej és tejtermékek (sovány tejföl, túró, zsírszegény sajtok, margarin)
Támogatott ételek:
- magas keményítőtartalmú zöldségek (sütőtök, sárgarépa, kukorica, cékla)
- párolt zöldségek (főleg zöldborsó, sárgarépa, brokkoli)
- főzelékek, zöldséglevesek (zsírszegény habarással készítve)
- rakott ételek sok zöldséggel
- teljes kiőrlésű gabonakészítmények (barnakenyér, grahamkenyér, korpás zsemle)
- alacsony zsírtartalmú péksütemények
- gabonapelyhek, müzli (zabpehyel, kukoricapehely)
- puffasztott termékek (pl. puffasztott rizs)
- burgonya főzve vagy héjában sütve (zsírban sütve már nem)
- rizs
- durumtészta
- enyhe fűszerek (petrezselyem, majoranna, kapor, snidling, borsikafű)
- gyümölcsök közül: banán, barack, dinnye
- alacsony zsírtartalmú húsok, főleg baromfi (bőr nélkül), hal (hering, keszeg) vagy grillezett sovány húsok
- édességek közül: kekszek, puding, piskóta, édesítőszerek
- koffeinmentes kávé
- gyógyteák, zöldtea
Nem minden étel hat mindenkire ugyanúgy. A legfontosabb tanács, hogy a refluxos betegnek meg kell figyelnie, hogy az ő esetében milyen ételek fokozzák a panaszokat, és ennek megfelelően kell összeállítania saját reflux diétáját. A legbiztosabb módszer, ha étkezési naplót vezet, amelyben feljegyzi, milyen ételek után jelentkezett a gyomorégés.
A reflux diéta során kerülje a csípős, savanyú, édes és zsíros ételeket! Táplálkozzon változatosan és kiegyensúlyozottan, fogyasszon sok fehérjében és élelmi rostokban gazdag ételt.
Szerző: Suba Krisztina – Személyi Edző