Kalória szegény
Hozzávalók 2 adaghoz:
25 dkg spenót
8 dkg zabliszt vagy durumliszt
10 dkg sovány túró vagy ricotta
2-3 dkg reszelt sovány sajt
1 tojásfehérje
só
bors
szerecsendió
1 teáskanál olívaolaj a sütéshez
A szószhoz:
2 dl 1,5%-os tej vagy natúr joghurt
2 gerezd fokhagyma
A tetejére:
1-2 dkg reszelt sajt
Elkészítés:
Felteszünk egy fazékba vizet forrni. A spenótot hozzáadjuk, a lisztet, a reszelt sajtot, a túrót, a tojásfehérjét és a fűszereket. Jól összekeverjük, kb. nokedli sűrűségűre, majd kiskanál segítségével kis galuskákat szaggatunk ki belőle a forrásban lévő vízbe. Ha feljöttek a víz tetejére, lyukacsos kanállal óvatosan kiszedjük, és olajjal kikent tepsibe rakjuk.
Majd a 2 dl tejet a zúzott fokhagymával és 1-2 dkg reszelt sajttal jól elkeverjük, ráöntjük a spenótos nokedlikre, és 200 fokos sütőben aranybarnára sütjük. Mielőtt kivesszük a sütőből, még kevés reszelt sajttal megszórhatjuk, pár perc alatt szépen rásül.