Tonhalsaláta avokádóval
Fogadni mernénk, hogy sosem jutott volna eszedbe az avokádót tonhallal együtt fogyasztani, pedig ez az ízletes saláta recept garantáltan maradandó élményt nyújt madj!
Hozzávalók:
• 120 ml extraszűz olívaolaj
• 1 evőkanál édesköménymag
• 1 evőkanál feketebors
• 1,8 kg tonhal steak, 2,5 cm-es vastagságúra vágva
• só
• 1/2 bögre plusz két evőkanál majonéz
• 2 szardellafilé, felvagdalva
• 2 evőkanál kapribogyó, leszűrve és feldarabolva
• 1 gerezd fokhagyma, felaprózva
• 2 evőkanál friss citromlé
• 2 szál zeller, keresztben feldarabolva 5-7 mm vastagra
• 1 kisméretű lilahagyma, apróra darabolva
• 1/3 bögre kimagozott, olajos fekete olívabogyó, feldarabolva
• 4 db Hass avokádó, hosszában félbe vágva és kimagozva
• borsócsíra vagy takarmánylucerna-csíra díszítés gyanánt (opcionális)
Elkészítés:
1. Végy egy közepes méretű lábast, és keverd össze benne az olívaolajat, az édesköménymagot és a feketeborsot, majd kezdd el közepesen alacsony hőfokon melegíteni. Szórd meg a tonhal steaket a sóval, majd helyezd azt is a lábasba.
2. Melegítsd a tonhalat alacsony hőfokon, és egyszer fordítsd is meg. Addig melegítsd, míg középen már csak alig látszik rózsaszínnek. Ez nagyjából 15 percet vesz majd igénybe. Helyezd át halat egy tálra és kapard le róla a magokat és a borsot. Ez után szűrd le az olajat, és tedd félre, mert még szükséged lesz rá.
4. Fogj meg két villát, és szedd szét a tonhalat 2,5 cm-es darabkákra, majd keverd bele az öntetbe. Némi plusz sóval ízesítheted, ha szükséges.
5. Miután kimagoztad őket, helyezz ki 2-2 fél avokádót 4 tányérra, héjukkal lefelé. A gyümölcsök húsára önts egy keveset a félrerakott olajból, és oszd el rajtuk a maradék 1 evőkanál citromlevet is.
6. Kanalazz át fél bögrényit a tonhalas salátából az avokádók közepére, a mag helyére. A kész fogást a csírákkal díszítheted, ha szeretnéd.
Garnélás tésztasaláta gyömbéres öntettel
Ha már a nevét olvasva is megéhezel, akkor ne vesztegess több időt – készítsd el ezt az ízekkel gyönyörködtető egészséges salátát az alábbiak szerint!
Hozzávalók:
• 200 g száraz udon tészta, vagy szélesmetélt (félbe vágva)
• 340 g coleslaw salátakeverék
• 1 bögre korianderlevél
• 340 g közepes méretű főtt garnélarák, hosszában félbe vágva
• 60 ml terijaki szósz
• 2 evőkanál apróra reszelt friss gyömbér
• 1/2 teáskanál kínai chilis fokhagymás szósz
• 1/4 bögrényi plusz 2 evőkanálnyi zöldségolaj
• só
• lime szeletek a tálaláshoz
Elkészítés:
1. Forralj fel egy közepes lábasnyi sós vizet. Helyezd bele a tésztát és főzd al dente (feszes) állagúra. Szűrd le a tésztát és öblítsd le hideg víz alatt. Törölj le róla annyi vizet, amennyit tudsz, és öntsd át egy nagy tálba. Ez után öntsd rá a coleslaw salátát, a feldarabolt hagymát, a koriandert és a garnélákat.
2. Egy turmixban keverd össze a terijaki szószt a gyömbérrel és a fokhagymás chilis szósszal, míg puha, pürés állagot nem kapsz. Miközben a turmix dolgozik, óvatosan öntsd hozzá a püréhez a zöldségolajat egy vékony csíkban, amíg az öntet emulgeálttá nem válik. A kész öntetet szórd meg némi sóval, majd öntsd a tésztára és keverd össze azzal alaposan. A kész salátát lime szeletekkel tálald.