Lehet hogy az ecet hallatán max. az ecetes uborka jut eszedbe, ám azért ennél jóval sokrétűbb az ecet felhasználása. Kiválóan alkalmazhatod a zsírégetés terén! Kortyolj el egy pohár vízben feloldott egy-két evőkanál ecetet, és a várt eredmény nem marad el. Ha ez sokkol téged, akkor vezesd be ételeid elkészítéséhez az ecetet.
Az ecet fokozza az erőnlétedet, és a benne lévő káliumnak köszönhetően kedvez az anyagcsere-folyamatoknak.
Az ecet természetes orvosság
A megfigyelések szerint az ecet sikeresen száll harcba a herpesz vírusok támadásával: naponta többször néhány cseppnyit tegyél egy vattára, és törölgesd át vele a fertőzött területet. Vízzel hígítva szájöblítésre is használhatod, így megelőzheted a fogkő és az ínyvérzés kialakulását.
Izomgörcs? Az ecet segít!
Izomgörcs esetén is segítségül hívhatod, de akkor is számíthatsz rá, ha ízületi bántalmak gyötörnek - fontos, hogy ilyenkor mindig adj mézet is a vízben hígított ecethez, fogyasztásával ugyanis sok káliumot, kalciumot, B- és C-vitamint vehetsz magadhoz.
Torokfájásra ecetet
Az ecetes vízzel történő gargalizálás az egyik legjobb módja a torokfájás és a rekedtség enyhítésének.
Fontos! Hosszan sorolhatjuk, hogy az ecet milyen sokoldalúan használható, és milyen sok esetben hívhatjuk segítségül, azt azonban mindenképpen tudni kell, hogy gyomor- vagy egyéb emésztőrendszeri fekély esetén nem ajánlott az alkalmazása!
Fontos megemlíteni továbbá, hogy az ecet savas kémhatású, ezért ha különösen ügyelned kell a sav-bázis egyensúlyodra, mindenképpen legyél mértéktartó!
Fogfehérítés ecettel
Az almaecet például kiváló otthoni fogfehérítésre is, hiszen segít eltávolítani a lepedéket és a baktréiumokat a fogakról és a fogak közül is. Érdemes hetente 1-2x vízzel hígítva fogatmosni vagy öblögetni almaecettel, ezzel elősegítve a fogak természetes fehérségét. Amennyiben jóval fehérebb fogakra vágysz azonnal válaszd a rendelői fogfehérítést, amely során 1 kezelés alkalmával 3-4 árnyalattal fehérebbek lesznek fogaid!
Mi van az ecetes üvegben?
Az ecet - legyen szó bármelyik típusáról - rendkívül kevés, 100 grammonként mindössze 4 kalóriát tartalmaz. Szinte az összes salátához passzol az íze, így kedvedre és bűntudat nélkül színesítheted vele ételeidet, ráadásul igazán kevés is elegendő belőle ahhoz, hogy kívánatosabbá tegye a fogásokat. Teljes mértékben mentes a zsíroktól és a fehérjétől, de szénhidrátot és rostokat sem tartalmaz. Ásványi sókból viszont többet is, így nátriumhoz, káliumhoz és kis mértékben cinkhez is juttatja a szervezetet. Amellett, hogy különlegessé teheted vele a legmegszokottabb salátát vagy levest, néhány cseppje az étel hozzávalóinak ízeit is fokozza, így annak, aki kedveli, az ecet igazán sok örömet szerezhet a konyhában.
Ahány ház, annyi ecet
Az ecetek közül - különleges ízvilágának köszönhetően - kétségkívül a borecet örvend a legnagyobb népszerűségnek, ami a szőlő típusától függően lehet vörös vagy fehér, és ahogy az a boroknál is lenni szokott, minél magasabb minőségű az előállításhoz használt szőlő, annál értékesebbé válik a borecet is. Azt már kevesebben tudják, hogy a sör legfőbb alapanyagából, a malátából is készülhet ecet, de az árpát és a komlót sem szabad kihagynunk a fölsorolásból. A Fülöp-szigeteken, Franciaországban és azEgyesült Államokban a cukorgyártáshoz is használt nádból is készítenek ecetet. A keleti országok lakói szenvedélyesen rajonganak a kókuszecetért, aminek alapját a pálmafa nedve képezi, de a rizsecet is igen kedvelt a körükben. Az almaecet, ami már a nagyobb szupermarketek polcain is megtalálható hazánkban, számos jótékony hatásának köszönheti a hírnevét.