Tavasszal a legtöbb háziasszony kedvenc tevékenységei közé tartozik, hogy kosárral a kezében elsétálgasson a piacon és válogatott finomságokkal térjen haza. Választékban pedig nincs hiány, egyre gyarapszik a friss zöldségek és gyümölcsök kínálata. Mostani receptjeink is ezt a hangulatot idézik, hiszen minden finomság tartalmaz valamit arról a bizonyos piacról.
GYÖNGYBABOS MINESTRONELEVES
Elkészítési idő: 60 perc 1 adag: 360 kcal
Hozzávalók:
25 dkg gyöngybab | 40 dkg zöldség vegyesen (sárgarépa, angol zeller, póréhagyma, cukkini) | 1 kis csokor bazsalikom [ 3 dl paradicsom ivóié | só | olívaolaj | 5 dkg parmezán sajt
Elkészítés:
A megmosott gyöngybabot körülbelül 8 dl sós vízben puhára főzzük. Amíg a bab fő, megtisztítjuk és vékony csíkokra, julienne-re vágjuk a zöldségeket. Olívaolajon megdÍnszteljük, majd meghintjük az apróra vágott bazsalikommal.
Megsózzuk, hozzáöntjük a paradicsomlét, azután Ip, hozzáadjuk az elkészült gyöngybabot a főzőlevével együtt. Az egészet összeforraljuk, vigyázva, hogy a zöldségek ne főjenek nagyon puhára. Tálaláskor parmezán sajtot reszelünk a tetejére.
MANDULÁS MOZZARELLAGOLYÓK MÁJUS KIRÁLYÁVAL, EPERTÜKRÖN TÁLALVA
Elkészítési idő: 20 perc, 1 adag: 230 kcal
Hozzávalók:
1 fejes saláta, 2 csomag mini mozzarella sajt
A pestóhoz:
1 -1 csokor petrezselyem zöldje, bazsalikom, citromfű és oregánó, 1 szál rozmaring ( 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál lapra vágott mandula, 1 evőkanál reszelt parmezán, 3 dl olívaolaj, só
Az epertükörhöz: 20 dkg eper, 1 teáskanál zselatinpor,só
Elkészítés:
Először a pestót készítjük el: a friss zöldfűszereket megmossuk, szárazra rázzuk, és késsel durvára aprítjuk. Beletesszük a turmixgépbe, hozzáadjuk az olaj felét, a fokhagymát, a parmezánt, valamint a szárazon aranybarnára pirított mandulát. Megsózzuk, majd az aprítókés segítségével sima pürévé keverjük. Végül hozzáöntjük a maradék olajat, és ezzel is összekeverjük.
Az epret megtisztítjuk, és ugyancsak pürévé törjük. Hozzáadjuk a zselatint - pici sót is tehetünk bele -, azután az egészet meglangyosítjuk a tűzhelyen. (Vigyázzunk, hogy ne forrjon fel!) Az eperpürét ecsettel ízlésesen elosztjuk a tányérokon.
A salátát megmossuk, leveleire szedjük, majd az epertükör tetejére szépen megágyazunk vele a sajtgolyóknak. A mozzarel-lát megforgatjuk a pestóban, és elosztjuk a salátaleveleken. Pirított mandulával meghintve tálaljuk.
NYÁRSON SÜLT PULYKACSÍKOK UBORKÁS ÜVEGTÉSZTÁVAL
Elkészítési idő: 30 perc+ 1 óra áztatás + 1 éjszaka pácolás, 1 adag: 610 kcal
Hozzávalók:
60 dkg pulykamellfilé, só, 1 fej fokhagyma ; 5 dl olívaolaj vagy étolaj,25 dkg üvegtészta, 2 kígyóuborka, 2-3 szál angol zeller, 1 csomag újhagyma, durva bors
Elkészítés:
A pulykahúsból 1,5 cm átmérőjű, hosszú csíkokat vágunk, majd a húscsíkokat besózzuk. A fokhagymából 2-3 gerezdet félreteszünk, a többit lereszeljük vagy összenyomjuk és elkeverjük 3 dl olajjal. Az előkészített húst beletesszük a fokhagymás olajba, és legalább egy éjszakát érleljük a pácban, de akár 1-2 napig is benne hagyhatjuk, ettől csak ízletesebb lesz.
Az üvegtésztát egy órára enyhén sós, forró vízbe áztatjuk, hogy jól megszívja magát. Amikor kellőképpen átázott, leszűrjük és lecsepegtetjük. A félretett fokhagymát apróra vágjuk, összekeverjük fél deci olajjal, és belerakjuk a feldarabolt hagymát meg az angol zellert. Az egyik uborkát vékony csíkokra szeljük, s azt is hozzáadjuk. A zöldségeket sóval és durva borssal fűszerezzük, majd belekeverjük a tésztát.
A tésztaköretet félretesszük, hogy egy kicsit összeérjenek benne az ízek, közben elkészítjük a húst: az uborkát előbb hosszában félbevágjuk, azután ujjnyi vastagra daraboljuk. Megsózzuk, a húscsíkokkal váltakozva nyársra húzzuk, majd kevés forró olajon a nyársak minden oldalát megsütjük. Tálaláskor a tányérokba szedjük a tésztát, és a tetejére rakjuk a húsnyársakat.
MEDVEHAGYMÁS SERTÉSSZŰZ
Elkészítési idő: 30 perc 1 adag: 720 kcal
Hozzávalók:
60 dkg sertésszűzpecsenye, só, színes bors, 25 dkg szeletelt bacon, 1 csokor medvehagyma, 1 csokor petrezselyem zöldje,1 csillaggyümölcs (karambolé), 1 doboz földicseresznye (physalis), 3 dl olívaolaj, 1 evőkanál fenyőmagolaj a sütéshez
Elkészítés:
Összedaraboljuk a medvehagymát és a petrezselymet, majd az olaj felével, a fenyőmaggal meg egy kevés sóval össze-turmíxoljuk. Hozzáöntjük az olaj másik felét, és a pestót simára keverjük.
Egy serpenyőben olajat forrósítunk, és a húsoknak előbb az egyik oldalát fedő alatt megsütjük, majd megfordítjuk, és most már fedő nélkül a másik oldalukat is megpirítjuk. Kivesszük a serpenyőből, a visszamaradt kevés olajban pedig egy kicsit megfuttatjuk a vastagabb szeletekre vágott csillaggyümölcsöt. Tálaláskor a húst meglocsoljuk a pestóval, és a kétféle gyümölccsel díszítjük. Köretnek steakburgonyát süthetünk hozzá.
KAPROS TÚRÓVAL TÖLTÖTT KARALÁBÉ
1 adag: 280 kcal
Hozzávalók:
4 zsenge karalábé, 1 csomag snidling,5 dkg vaj, 10 dkg túró, 10 dkg párolt rizs, 1 csokor kapor, só, vaj a tál kikenéséhez
Elkészítés:
A karalábék tetejét levágjuk, a belsejüket kivájjuk. A keletkező zöldségforgácsot apró kockákra szeleteljük. A finomra vágott hagymát a vajon egy kicsit megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a karalábékockákat, a párolt rizst, a túrót meg a felaprított kaprot. Megsózzuk, az egészet jól összekeverjük, és megtöltjük vele a karalábék belsejét. Kivajazunk egy tűzálló tálat, beleültetjük a karalábékat, majd a 140 fokos sütőben, fólia alatt, a saját gőzében körülbelül 20 perc alatt megpároljuk. A sütési idő végén mellé tesszük a kalapokat, hogy azok se nyersen kerüljenek vissza a töltött karalábék tetejére.
SPENÓTSALÁTA LÁGY TOJÁSSAL ÉS LAZACCAL
Elkészítési idő: 40 perc 1 adag: 360 kcal
Hozzávalók: 50 dkg spenótlevél, 25 dkg burgonya, 4 tojás, 30 dkg füstölt lazac,1 közepes vöröshagyma, 5 szem dióbél
A mártáshoz:
1 dl tejszín, 2 evőkanál citromlé, 1 kávéskanál erős mustár, 1 csokor metélőhagyma, só, őrölt bors
Elkészítés:
A burgonyát sós vízben, héjában megfőzzük. Lecsepegtetjük és hagyjuk kihűlni. A tojásokat 6 percig főzzük, majd hideg vízbe tesszük. Átválogatjuk a spenótleveleket, leszedjük a szárát, bő vízben megmossuk, óvatosan megszárítjuk. Szeletekre vágjuk a lazacot, felaprítjuk a vöröshagymát. Megtisztítjuk a tojást, vigyázva, hogy ne sérüljön meg a fehérje. Meghámozzuk és karikákra vágjuk a burgonyát, a dióbelet összetörjük.
Elkészítjük a mártást: összekeverjük a tejszínt, a citromlevet és a mustárt, sózzuk és borsozzuk. Hozzáadjuk az apróra vágott metélőhagymát, majd simára keverjük.
A spenótleveleket elosztjuk a tányérokon, rájuk halmozzuk a burgonyakarikákat, a lazacszeleteket, a hagymát és a dióbelet. Mindegyik tányér közepére teszünk egy tojást, majd tálaláskor ráöntjük a mártást.